10 поразителни факта за човешкия мозък

26.02.2013 | 10:35
по статията работи: Георги Георгиев
Прозявките ни събуждат, за чувството за хумор отговаря дял от мозъка, промяната в часовите зони води до загуба на памет, не можем да се гъделичкаме сами...
10 поразителни факта за човешкия мозък

Учените често с право определят човешкия мозък като най-сложната позната ни структура във Вселената. Тази сложност позволява на орган със средно тегло от 1,5 кг да извършва операции, които са непостижими и за най-модерния и голям изчислителен център в света.

Като всяка изключително комплексна система, и човешкият мозък притежава някои свои странности – криволичещи пътечки, задънени улички и тъмни стаички, образно казано, които могат да ни учудят, дори поразят или пък просто да ни разсмеят.

Ето някои от тях, събрани от сайта AllThings10.

1. Оказва се, че освен с всичко друго, мозъкът разполага с център, отговорен за хумора. Понякога пациентите с увреден фронтален лоб, имат когнитивни (познавателни) дефицити, които им пречат да схващат шегите.

2. Не можете да водите разговор по телефона в шумна стая. Този известен всички ни неприятен факт се дължи на това, че на мозъка му е много трудно да различи фоновия шум в стаята от гласа по телефона.

121307

Снимка:FreeDigitalPhotos

3. Парадоксално, но прозявката всъщност събужда. Нейната цел е да вкара повече кислород в белите дробове, който от своя страна възбужда мозъчните функции и в крайна сметка ви прави с една идея по-свежи.

4. „Програмирани“ сме да запомняме дразнещите песни. За това е отговорен процесът на извикване на повтарящи се мотиви в съзнанието, отговорен и за запомняне на рутинните дейности, които вършим всеки ден.

5. Мозъците ни използват по-малко енергия, отколкото лампа за хладилник. Изследвания показват, че за да работи, на мозъка му е необходима енергия с мощност от едва 12 вата или 17% от цялата енергия, потребявана от тялото.

121309Снимка:FreeDigitalPhotos

6. Честата промяна в часовите зони може да доведе до загуба на памет. Ефектът се дължи на стресовите хормони, които тялото отделя. Те могат да доведат до нарушения в темпоралния лоб, а оттам - и до загуба на паметта.

7. Високото надморско равнище може да ви накара да виждате странни неща. Тук основният фактор е липсата на кислород, която може да доведе до халюцинации, свърнани възприемането на несъществуващи образи и звуци.

8. Компютърните игри със стрелба от първо лице развиват способността за работа в многозадачен режим. Стрелянето по множество противници кара мозъка да разпредели вниманието ви върху няколко отделни цели, които трябва да следите в реално време.


121306


Снимка:FreeDigitalPhotos

9. Невъзможно е да се гъделичкате сами. В този случай мозъкът е приготвен и очаква къде ще докоснем тялото. Ефектът на гъделичкането се постига, когато той не знае къде и кога ще се състои докосването. 

10. Ярката светлина може да ви накара да се разкихате. Ефектът се дължи на преплетени нервни влакна в мозъчния ствол. Поради това полученият от зрителните нерви силен сигнал от ярка светлина минава по пътища, през които обикновено минават сигнали, индикиращи дразнения в носа. Така мозъкът може да реши, че светлината дразни и носа ви, което да доведе до кихавица.


Тази статия ви хареса? Присъединете се към Еcon.bg и във Facebook, за да следите всичко най-интересно за икономиката, предприемачеството, кариерата, личните финанси, политиката и обществото!

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
5.00/8
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 25.01   41 г. – Сенатът избира Клавдий за римски император. 1327 г. – 14-годишният Едуард III става крал на Англия, но страната се управлява от неговата майка кралица...