Влиянието на кризата върху домакинствата в България

13.05.2010 | 17:59
по статията работи:
Съвместно проучване на Институт "Отворено общество" - София и Световната банка
Влиянието на кризата върху домакинствата в България

Близо една трета от домакинствата в България са пряко засегнати от икономическата криза. Много от тях са принудени да ограничат разходите си за храна, медицински услуги и образование, което ги излага на допълнителни рискове в бъдеще.

Това показват данните от национално представително проучване, осъществено съвместно от Институт "Отворено общество" - София и Световната банка през февруари и март на 2010 година. Първи резултати от проучването бяха представени на 13 май 2010 г. на кръглата маса "Българските домакинства и икономическата криза".

Изследването показва, че най-острата форма на шок на пазара на труда - загубата на работа - е засегнала 5% от работещите у нас. Други 30% от работещите са засегнати от намаляване на заплатите и работното време, които се проявяват като по-умерени форми на негативно въздействие. На най-голям риск от загуба на работа и доходи са изложени работещите от най-уязвимите групи - тези с основно или по-ниска степен на образование, както и представителите на ромската общност. 60% от най-бедните и засегнати от кризата домакинства са се опитвали да намерят допълнителна трудова заетост, но без успех. Същевременно изследването показва, че само представителите на по-добре образованата и по-заможната част от обществото успяват да намерят допълнителна работа, с която да компенсират намалелите си доходи.

Данните сочат, че в резултат на свиването на доходите домакинствата като цяло реагират на кризата чрез намаляване на разходите за основни нужди: 41% ограничават употребата на основни комунални услуги; 29 % ограничават консумацията на основни храни; 8 % пропускат някое от храненията през деня. Съществува вероятност засегнатите от кризата домакинства да прекратят плащането на социални и здравни осигуровки, увеличавайки по този начин уязвимостта си към допълнителни рискове (при заболяване или загуба на работа).

Основни акценти от изследването бяха представени от икономистите от Световната банка Мехтубал Азам и Сароджини Хиршлайфер. Преди това Емил Тешлюк (Световна банка) говори за ефектите на кризата върху страните от Източна Европа и Централна Азия. Боян Захариев, програмен директор в "Отворено общество", пък спря вниманието на аудиторията върху отражението на кризата в България (Трите презентации ще откриете по-долу в прикачените файлове).

На кръглата маса присъстваха министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, неговият заместник Красимир Попов, директорът на НСИ Мариана Коцева, представители на БНБ, на синдикатите и на различни неправителствени организации.

Проучването на ефектите на икономическата криза върху българските домакинства се осъществява съвместно от Институт "Отворено общество" - София и Световната банка и се базира на интервюта с членове на представителна за страната извадка от 2400 домакинства. Първият етап от проучването беше осъществен в периода февруари-март 2010 година. Следващите етапи на изследването са планирани за септември 2010 година и февруари 2011 година.

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 11.08   117 г. – Адриан става император на Римската империя. 1492 г. – Александър VI е избран за римски папа. 1786 г. – Основана е първата британска колония в...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net