Българи в чужбина гласуваха пилотно онлайн

24.04.2005 | 17:52
по статията работи: econ.bg
1360 българи се отзоваха и упражниха своя вот на адрес www.izbori2005.org

 

На 23 април приключи втората фаза на пилотен проект за електронно гласуване, организиран от инициативен комитет: "Бъдете граждани! Гласувайте!" Идеята се роди в Габрово в началото на месец март тази година и бе доразвита от Федерацията на младите лейбъристи. Група младежи решиха да оборят широко лансираната теза за "сърдите млади хора", които в своето разочарование от политическата действителност в страната избират пътя на съзнателното отдръпване и неучастието в политическите процеси.

Според социолога д-р Емилия Ченгелова- член на комитета: "Пилотният проект в двете си фази: първата - от 20-ти март, насочена към българите в страната и втората - от 16-ти до 22-ри април, замислена специално за нашите сънародници в чужбина, доказа, че българският избирател е готов за въвеждането на практиката на електронното гласуване. Политиците би следвало да се вслушат в гласа на своите избиратели и да отразят нарастващия интерес към електронното гласуване като направят необходимите промени в българското изборно законодателство." Основанията за този извод на д-р Емилия Ченгелова са резултатите от гласуването на адрес:www.izbori2005.org:

"В първата фаза взеха участие 7172 души, като 44% от тях – на възраст над 25 год. Във втората фаза се включиха общо 1360 граждани, живеещи извън България. Най-масово са гласували българите от САЩ, Канада, Германия, Франция. Сериозна подкрепа на одобрение на идеята за електронно гласуване дойде и от българите, живеещи в Белгия, Италия, Ирландия, Бразилия, Холандия, Норвегия, Полша, Испания, Англия. Независимо, че са единици, но има гласове и от екзотични държави – Коста Рика, Филипините. В тази втора фаза са се включили 867 мъже и 458 жени, а 35 са предпочели да не посочват своя пол. Тези резултати потвърждават данните от първата фаза, при която също беше регистриран двойно по-висок интерес сред мъжете.

От гласувалите общо 1360 души 319 са на възраст от 14 до 25 год., 653 са във възрастовата група – 26 - 45 год. и останалите 388 – са над 45 год. Това още веднъж показва установената тенденция и при първата фаза, че от електронното гласуване ще се заинтересуват не само най-младите хора, но и много голяма част от останалите избиратели. Резултатите показват категоричен превес на предпочитанията към две политически сили – 26,5% от гласовете са в полза на НДСВ и 20,4% са в подкрепа на "Демократи за силна България". Трета политическа сила според подадените гласове е БСП (предпочетена е от 9,34% от гласувалите), а на четвърта позиция е СДС с 8,4% подкрепа. Следват: "Обединения блок на труда" - 4,6%, Движение "Гергьовден" – 4%, ДПС – 3,5% , ВМРО – 3,3%, "Съюз на свободните демократи" – 2,7% . Няколко други формирования получават символична подкрепа под 2%. Тези данни не са представителни за изследваната съвкупност, тъй като са получени по метода на отзовалите се. Но въпреки това, те са много интересни и показват в каква посока биха се разпределили електоралните гласове на българите в чужбина, които активно се интересуват от политиката в България и които имат достъп до Интернет.Сравнението с електоралните предпочитания на гласувалите при първата фаза дава допълнителна база за размисъл. Тогава лидер в предпочитанията бе "Демократи за силна България" – с 20% подкрепа, "Българска социалдемокрация" – 14%, "Новото време" и НДСВ - 13%, СДС – с 12% подкрепа, "Обединен блок на труда"- 12% , БСП – 7% подкрепа.Данните от пилотното електронно гласуване показват разпределение на електоралните нагласи, което съществено се различава от картината, която ни дават електоралните сондажи в страната. Но,такива са предпочитанията на потребителите на интернет-пространството. Това е един друг специфичен профил на българския избирател.", коментира социологът д-р Емилия Ченгелова.

Независимо, че упражнилите своя вот българи са се отзовали на отправена покана, възможно е и да съществуват моменти на спекулация и недобросъвестност. Помислено ли е как резултатите могат да бъдат коректни, защото при анонсирането на проекта нямаше подробности по този въпрос? Д-р Емилия Ченгелова твърди: "Взехме мерки на софтуерно равнище и това , че не са споменати при анонса на втората фаза, не значи че не сме помислили. Бяхме направили специални софтуерни защити, които правиха невъзможно да са злоупотребява и от един АР-адрес да бъде гласувано повече от един път. При първата фаза имахме определени опити за нарушаване на този "неявен договор".

В седмицата от 16 до 22 април засякохме 7 опита за злоупотреба с електронните гласове и нашите софтуеристи ги отстраниха. Ние имахме предвид, че някой може да злоупотреби, като няколко пъти подаде своя глас в посока на партията, която той желае. Трябва да се знае, че има елементарни техники за засичане на гласовете по уникалния АР-компютърен адрес, от който те са подадени. Независимо, че системата ще дава през цялото време показания, че гласът е приет, де факто тези гласове след това се елиминират.Ние отчитаме само гласовете, които са подадени веднъж от един АР-адрес. Във всички анонси предупреждавахме ,че гласуването е само пробно и поради това, че не е приет Закон за електронно гласуване, то не може да наподоби истинските стъпки за едно електронно гласуване. По тази причина ние не искахме и лични данни, нито пък законово имаме право на такава информация. При едно истинско гласуване, нещата са ясни. Този, който се интересува, се обръща към специална изборна администрация, която е назначена от Централната избирателна комисия, след това срещу подадени свои данни получава уникален "пин код" и гласуването по този начин е защитено от злоупотреби."

Организаторите ще положат усилия анализът на резултатите от двете фази да бъде представен на българските депутати от това Народно събрание, независимо, че до края на дейността му остава малко време. Народните представители от следващия парламент също ще получат този анализ, който ще бъде доказателство, че трябва да се побърза с приемането на Закон за електронното гласуване. Пилотният проект има продължение, заявява д-р Емилия Ченгелова: "В средата на месец май планираме нова фаза, при която ще направим тест в рамките на една седмица. Този път ще дадем възможност на нашите интернет-потребители да гласуват за вече заявените предизборни коалиции. Ще бъде приключила регистрацията в Централната избирателна комисия и ще се знае за кого ще се гласува и в какъв формат. Тогава ще се опитаме да има много по-голямо популяризиране на тази идея, ще се отнесем до българските посолства и културни центрове в чужбина.Тогава се надяваме и на много по-голямо участие на българите, живеещи в чужбина." /БНР

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 02.08   338 пр.н.е. – армията на Филип II постига решителна победа в Битката при Херонея, което осигурява хегемония на македонското царство в Гърция. 216 пр.н.е. –...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net