„Тренд“: Всеки трети българин би се ваксинирал

02.02.2021 | 12:50
по статията работи: econ.bg
Сред висшистите делът на деклариращите, че биха се ваксинирали е по-висок. Значим е делът (29%) на тези, които не знаят или още не са решили дали биха се ваксинирали
„Тренд“: Всеки трети българин би се ваксинирал
Снимка: под лиценза на creative commons

Над 1,5 млн. българи, или всеки трети, биха се ваксинирали срещу Covid-19, а 43% не биха го направили, сочи проучване на „Тренд“. Липсата на сигурност, че ваксината е безопасна и опасенията от странични ефекти са сред основните причини българите да не искат да се ваксинират, анализират социолозите, цитирани от БНР.

Сред висшистите делът на деклариращите, че биха се ваксинирали е по-висок. Значим е делът (29%) на тези, които не знаят или още не са решили дали биха се ваксинирали.

Липсата на сигурност, че ваксината е безопасна (22%) и опасенията от странични ефекти (12%) са сред основните причини българите да не искат да се ваксинират.

42% от анкетираните са на мнение, че с появата на ваксината срещу Covid-19 навлизаме в нов етап, в който светът овладява тази пандемия. Близо всеки трети пък е скептичен към това твърдение.

Обстоятелството, че зад разработката на ваксината срещу Covid-19 седят едни от най-големите международни фармацевтични компании, поражда доверие във ваксината за 36% от анкетираните. 38% е делът на тези, които заявяват, че за тях това не поражда доверие.

Всеки пети одобрява идеята хората, които нямат ваксина, да бъдат ограничени в пътуването със самолети. Повече от половината (57%) обаче не одобряват тази идея.

Медиите остават основният канал за информиране по отношение на ваксините срещу Covid-19 (65%).

Проучването е по поръчка на в. „24 часа“.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 18.04   1506 г. – Започва строителство на базиликата Свети Петър в съвременния и вид. 1599 г. – Испанският крал Филип III Испански се жени за австрийска ерцхерцогиня...