Часът на Земята

България
31.03.2012

На 31 март 2012 (събота), от 20.30 ч. ще се състои четвъртото издание на "Часът на Земята".

Инициативата започна през 2007 г. в Сидни, Австралия, където 2,2 милиона домакинства и фирми угасиха осветлението си за един час, за да покажат, че е време да се предприемат реални стъпки срещу промените в климата.

През 2008 г. това събитие стана глобално движение с повече от 100 милиона участници в 35 държави.

През 2009 г. в "Часът на Земята" се включиха един милиард души в 4189 града в 88 държави.

През 2010 г. "Часът на Земята" подобри рекорда си, защото в инициативата участваха 126 държави и територии и близо 1,3 милиарда души в повече от 4000 града, 56 столици, 8 от 10-те най-големи метрополиса в света, сред които Лондон, Ню Йорк, Париж, Москва, Токио, Пекин, Делхи, Сидни, Найроби, Рио де Жанейро, както и станцията "Дейвис" в Антарктика.

През тази година стартира още една кампания -  "Аз правя, ти действаш". Нейната цел е да покаже, че всеки е в състояние да промени света, в който живеем. Това става ясно от информацията на природозащитната организация WWF.

Кампанията  "Аз правя, ти действаш" използва видео платформата YouTube, за да вдъхнови хората да споделят своите лични предизвикателства с целия свят, като зададат въпроса, "Какво би направил ти самият, за да опазиш планетата?". Всеки може да запише и качи свое видео предизвикателство, което да подтикне останалите да променят начина си на живот към по-устойчив. Платформата позволява да се следи колко души "поемат хвърлената ръкавица", като се използват социалните мрежи в интернет.

Поетите обещания може да бъдат например за рециклиране или за заменяне на старите крушки с енергоспестяващи, за изключване на зарядното устройство на мобилния телефон от контакта или пък за регистрация за използване на електронно банкиране вместо на хартиено извлечение.

"Платформата "Аз правя, ти действаш" дава възможност на всеки да вдъхнови своите приятели, колеги и съседи да предприемат действия за опазване на околната среда не само за един час, а за много повече. Това е своеобразно надграждане на Часът на Земята”, обясни съоснователят на инициативана Анди Ридли.

Как се включва България?

Посланици на Часът на Земята 2012 в България са актьорите Васил Василев-Зуека, Димитър Рачков и Мария Игнатова, музикантът Калин Вельов, тенисистът Григор Димитров, финансистът Мартин Заимов.

Досега 12 български града потвърдиха, че се включват официално тази година и ще угасят фасадно-архитектурното осветление на обществени сгради в този един час в знак на съпричасност.

Някои институции и организации обявиха, че също ще вземат участие в архитектурата. Пример за това е регионалното енергийно дружество EVN Bulgariq, което ще изключи фасадното осветление на всички свои сгради в Югоизточна България.

Изгасянето на фасадното осветление ще се извърши по начин, който да не засегне функционирането на диспечерския център на дружеството, както и на денонощния център за клиентско обслужване, уточняват от дружеството.

По време на миналогодишното издание на инициативата от EVN Bulgaria са отчели намаление на товара на потребление с около 11% спрямо същия час седмица по-рано. Тогава за цялата територия, обслужвана от дружеството в Югоизточна България, са били спестени близо 140 000 kWh електроенергия, което се равнява на средномесечното потребление на 460 домакинства.

Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив