Най-рано след 6 месеца закриват Дома за деца в с. Могилино, Русенско

05.11.2007 | 16:00
по статията работи: Апостол Апостолов
Планът предвижда екип от специалисти да актуализира данните за здравословното състояние на децата
Най-рано след 6 месеца закриват Дома за деца в с. Могилино, Русенско
Най-рано след шест месеца Домът за деца и младежи с умствена изостаналост „Света Петка” в с. Могилино, Русенско ще бъде закрит. Това стана ясно днес по време на посещението на министъра на труда и социалната политика Емилия Масларова и министрите на правосъдието Миглена Тачева и по европейските въпроси Гергана Грънчарова. Поетапно домът ще бъде превърнат в Дневен център, поясниха за Econ.bg колегите от  RuseInfo.net.

Изготвен е план за осигуряване на по-качествена грижа за децата, заяви Емилия Масларова.Според нея планът включва актуализиране на оценките за състоянието на децата и младежите, поетапното им извеждане в специализирани институции или създаване на центрове от семеен тип, с цел да се осигури специализирана помощ от професионалисти, съобщиха от Министерството на труда и социалната политика.

Проучени са възможностите за връщането на децата в биологичните им семейства, като е събрана информация за всяко дете.Към днешна дата 2 от децата са преведени в Дома за деца, лишени от родителска грижа в с. Брестовица, а други 2 – в такъв дом в Русе. 4 деца се подготвят от психолог за настаняване в дом „Райна Гатева” в Русе, а 3 деца са определени да посещават специализирана детска градина, уточни министър Масларова. Към 10 ноември т.г. в дома в с. Могилино ще заработи екип от специалисти (кинезитерапевт, физиотерапевт, невролог и психолог) за осигуряване на по-добро обгрижване на децата и младежите.

По думите на министър Масларова, 25 деца от дома вече са вписани в регистъра за международни осиновявания по чл. 136а от Семейния кодекс. Тя подчерта, че в контекста на процеса на деинституционализация на грижите за деца и младежи, настанени в специализирани заведения,през 2006 г. са разкрити 43 нови алтернативни социални услуги. От началото на 2007 г. досега са разкрити 35 нови алтернативни на институционалната грижа социални услуги за деца и възрастни с увреждания, като защитени жилища, дневни центрове и др. Общият брой на социалните услуги в общността, предназначени за деца и възрастни с увреждания, към 30.09.2007 г. е 151.

По оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, финансирана от Европейския социален форум и националния бюджет, МТСП предвижда да стартира набиране на проектни предложения за алтернативни услуги за деца и младежи, настанени в специализирани институции, за обща сума 10 млн. евро, подчерта министър Масларова.

Министърът на правосъдието Миглена Тачева заяви, че нейното министерство и МТСП предвиждат промени в Семейния кодекс. Обсъжда се възможността за осиновяване на деца в България да се допуска и без родителско съгласие, ако настанено в специализирана институция дете не бъде потърсено от родителите си в срок от 1 година.

10% от гражданите на ЕС са хора с увреждания, а 51% от европейците смятат, че за тях не се прави достатъчно, каза министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова. Неправителствените организации са най-естественият партньор на правителството за дългосрочно решаване на проблема, изтъкна тя, като посочи, че няма да изградим истински елит, ако успелите хора у нас не се обвържат с филантропия.

“Няма да има истински елит в България, докато успелите хора не се обвържат с филантропия. За съжаление, в нашата страна фондациите се правят от бедни хора с идеи, докато в европейските страни фондации се правят от богати хора с чувства. Убедена съм, че неправителствените организации са най-естественият партньор на правителството за дългосрочното решаване на проблема, смятам че гражданските организации са бъдещите закономерни разпоредители с тези социални услуги”, каза министър Грънчарова.

Припомняме ви, че през септември тази година английският телевизионен канал Би Би Си излъчи филм с ужасяващи кадри в дома, които породиха масови протести както от наши, така и от европейската организации.

Пак по този случай през миналия месец от името на Фондация „Движение на българските майки” беше изпратено писмо до президента Георги Първанов с копие до председателя на НС, до министъра на здравеопазването и ръководството на агенцията за закрила на детето. В писмото се изразява загрижеността на всички български граждани, които изказват своето обезпокоение и загриженост за съдбата на децата с физически и умствени увреждания.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 17.05   1395 г. – Обединени унгаро-влашки войски нанасят поражение на османската армия при Ровине, Влашко. 1498 г. – Корабите на Васко да Гама достигат до Индия. 1555...