Древен град край Рупите може да превърне региона в топ културна дестинация

30.11.2007 | 14:36
по статията работи: Апостол Апостолов
Хераклея Синтика може да се сравнява с Помпей или Филипи. Всичко, което е намерено на обекта, остава в Петрич
Древен град край Рупите може да превърне региона в топ културна дестинация


"Разкритият край Рупите древен град Хераклея Синтика може да се сравнява с Помпей или Филипи". Toва заяви в Петрич ръководителят на археологичните разкопки д-р Людмил Вагалински на пресконференцията по повод приключването на първата фаза на проекта, част от който е извършването на разкопките.

Проектът, свързан с устойчивия туризъм, е финансиран от програма ФАР-Трансгранично сътрудничество и е разработен съвместно от община Петрич и гръцката община Серес. Очаква се изпълнението му да приключи през март следващата година.

Разкритията в древния град край Рупите обещават да превърнат Петрич в конкурент на най-известните културни дестинации не само в България, но и по света
, беше общо споделеното мнение на пресконференцията, в която участваха още кметът на община Петрич инж. Вельо Илиев, Сотир Иванов, старши уредник на историческия музей в Петрич и др.

Това е елинистически град, основан от наследник на Александър Македонски - гръкомакедонския владетел Касандър в края на IV в. пр. Хр. Същият този владетел е основал и Солун. Държавата на гръкомакедоните тогава е била много силна и е имало строги градоустройствени планове с площади, обществени сгради, храмове. Със сигурност е имало и театър. Въпрос на време е да се стигне до тях. Вече се вижда крепостна стена, бранила града през IV-VI век, както и занаятчийски квартал от II-III век. По прецизната канализация можем да съдим, че това е един модерен за времето си град, разказа д-р Вагалински. Той подчерта, че удивително добре са съхранени работните площадки в материковите стени.

Целта на изследователите
е да се намерят факти, разкриващи древното минало на региона.

Археолозите споделиха, че са намерени калъпи, както и голямо разнообразие от недовършени, довършени и глазирани фигури, което свидетелства за наличието на занаятчийска работилница. Намерени са и монети, както и две интересни оброчни плочки. Едната е на Херакъл, а другата на Артемида, богинята на лова".

В
сички находки ще останат в Петрич. “Проектът по ФАР- ТГС предвижда реставрация и консервация както на движимите паметници на културата, които ще бъдат експонирани в музея, така и на недвижимите", каза Сотир Иванов. “Античният град ще бъде уникален за България музей на открито. Можем да представим едно древно селище с неговата архитектура, култура и бит, на място с много добра инфраструктура, удобен за посещение и обслужване, където ще е възможно да се развива целогодишен туризъм", допълни той.

За целите на културния туризъм ще бъде построен път от село Рупите до древния град. Освен това се предвижда да бъде изграден и паркинг. До края на годината се очаква да стартира тръжна процедура за избор на изпълнител, съобщи инж Илиев.

"С тези разкопки градът вече няма да бъде същият. Чрез реализирането на проекта искаме да накараме нашите сънародници, а и не само тях, да опознаят спецификата на Петричкия край. От друга страна находките, на които археолозите попаднаха, са изключително важни и се очаква те да променят дори историята на Петричкия регион. Все пак историците и археолозите са тези, които ще се кажат с какво е съизмеримо това откритие", заяви Илиев

Той разкри, че през настоящия месец е приета регионална стратегия за опазване на природното наследство и развитието на екотуризма и културния туризъм. Освен античния град Хераклея Синтика, в нея са включени още националният паметник Самуилова крепост, храмът на баба Ванга, къщата-музей, която предстои да бъде открита, и историческият музей в Петрич.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...