Основният проблем на българските производители на играчки са магазините от типа "за 1 лев"

10.12.2007 | 14:41
по статията работи: Петър Чернев
Приемат нова европейска директива за играчките през януари. В големите вериги магазини са налице големи пропуски при етикетирането на играчките
Основният проблем на българските производители на играчки са магазините от типа "за 1 лев"


Опасността, която застрашава българските деца, са инцидентните вносове на играчки по празниците. Около 60% от оборота в сектора на търговията с играчки се прави на Нова година. Това заяви Надя Попова, председател на управителния съвет на Сдружение "Браншова асоциация детски играчки - България" (БАДИ) по време на подписването на "Коледен пакт" между производители на играчки, КЗП и потребителските организации. Пактът е част от кампанията "Коледата безопасна", която се провежда по инициатива на еврокомисаря за защита на потребителите Меглена Кунева.

Тя добави, че фирмите, които извършват този внос заедно с магазините от типа "за 1 лев", представляват най-големия риск за здравето на децата, тъй като в тези магазини се продават играчки, върху които липсват етикети за качество. От своя страна българските производители и вносители на детски играчки са много добре запознати с европейските стандарти за качество, които са регламентирани още от 2003 г., допълни Попова.


С Коледния пакт страните се ангажират да осъществяват завишен контрол и да засилят тестванията на стоките в складовете и в магазините и при най-малко съмнение да подават нужните сигнали, и ако се наложи, да изтеглят опасните стоки от пазара.

На свое заседание на 9 януари следващата година Европейската комисия ще приеме нова Европейска директива за играчките, заяви от своя страна еврокомисар Меглена Кунева. В нея ще бъдат запазени изискванията към играчките като индустриална стока и ще бъде затегнат режимът, при който се доказва нейната безопасност. Едно от новите положения в директивата ще бъде забраната за употреба на малки частици магнит при производството на детски играчки, заяви още Кунева.

През следващата година ще започне работа върху нов меморандум за работа с Китай по отношение на безопасността на продуктите и по-специално на детските играчки. Той ще влезе в сила от 2009 г.

Лабораториите в България не са на равнището на европейските лаборатории. Българската стока излиза единствено с декларация на производителя и се вкарва в лаборатория чак в страната, в която се внася, заяви Александър Кадиев, изпълнителен директор на Асоциацията на производители на дървени играчки в България.

В големите вериги магазини са налице големи пропуски при етикетирането на играчките. Това представлява голям риск, тъй като ако една играчка за дете на 8 години попадне в ръцете на едно 3-годишно дете, тя става много опасна, заяви още Попова.


Вече съществува план за това как кампанията "Коледата безопасна!" ще бъде отразявана в медиите. Група журналисти ще се занимаят с нея, носейки скрити микрофони в магазините и складовете за играчки. Целта е да се провери дали се спазват условията на подписания Коледен пакт, заяви програмният директор на Дарик радио Константин Вълков.

Първият отчет за резултатите от инициативата ще бъдат обявени около 1 юни следващата година. На по-нататъшен етап в днешното споразумение ще бъде включена и Агенция "Митници", заяви още Кунева.

Във връзка с възникналия пожар в събота в хотел в Банско, еврокомисарят допълни че в началото на следващата година в Брюксел ще се проведе семинар на тема "Безопасност на туристическите услуги". 80% от БВП на всяка страна в ЕС се дължи на услугите, затова трябва да обърнем повече внимание на тях, Меглена Кунева.


Текста на Коледния пакт бихте могли да прочетете тук.

Кой сложи подписа си под споразумението, вижте тук.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 27.03   196 г. пр.н.е. – Птолемей V се възкачва на трона на Египет. 1309 г. – Папа Климент V отлъчва Венеция и цялото ѝ население. 1329 г. – В Агро Доминико...