В ход е първият проект за измерване на устойчивите органични замърсители в България

31.01.2008 | 18:46
по статията работи: Петър Чернев
УОЗ имат вредно въздействие както върху здравето на хората, така и върху околната среда
В ход е първият проект за измерване на устойчивите органични замърсители в България

В момента се реализира първият проект за измерване на нивото на устойчивите органични замърсители (УОЗ) в страната ни. Той се осъществява заедно с Република Чехия, а резултатите от него ще бъдат обявени на 31 март. Това каза на семинар за УОЗ в Банкя Тома Хорозов, експерт по опасните химикали в Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Извършването на подобен вид изследвания е изключително скъпо, а доскоро беше и невъзможно за страната ни, тъй като у нас няма специализирана лаборатория за анализ на получените резултати. Всъщност, единствената подобна лаборатория в Източна Европа е именно в Чехия, с която си партнираме в проекта.

За да се установи нивото на УОЗ, са избрани общо 5 точки за измерване на резултатите. 3 от тях са в София - в Банкя, на гара Яна и на Орлов мост, по една има в Перник и в Пловдив. Измерването се извършва с помощта на филтри, които се сменят на всеки шест месеца. Според частични данни от по-опростено изследване, получени през 2002 г., нивото на един от видовете УОЗ е било най-високо в Стара Загора.

На Запад УОЗ са известни като "опасната дузина" или "мръсната дузина". Те могат да бъдат обособени в 3 групи:
  • устойчиви хлорорганични пестициди
  • индустриални химикали (масла, кондензатори и др.)
  • УОЗ-хлоремисии от непреднамерено производство, генерирано от антропогенни източници (диоксини, фурани, полихлорирани бифенили и хексахлоробензен)
Обект на изследването, което тече в момента, са диоксините и фураните.

УОЗ са много токсични. Те са устойчиви на разграждане, натрупват се в биосферата, пренасят се по въздуха на далечни разстояния, увреждат околната среда и здравето на хората. Диоксините и фураните причиняват поява на хлоракне (обриви, пъпки), хиперпигментация, промени в чернодробната функция и липидния метаболизъм, намаляване на телесната маса, увреждане на имунната, ендокринната и нервната система.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 17.06   1631 г. – Мумтаз Махал умира по време на раждане. В нейна чест съпругът ѝ, азиатският владетел Шах Джахан, построява за 17 години двореца гробница Тадж Махал (дн....