България няма да "открие топлата вода" с Енергийния холдинг

20.02.2008 | 19:30
по статията работи: Петър Чернев
"Делойт България": Страната има голям потенциал да успее на пазара на електроенергия в региона. Създаването на БЕХ няма да доведе до увеличаване на цените на електричеството на пазара
България няма да "открие топлата вода" с Енергийния холдинг


Създаването на енергийни холдинги, подобни на този, който ще бъде създаден, в България е практика в цяла Европа
. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров по време на представянето на анализа на консултантската компания "Делойт България" за възможностите за създаване на Български енергиен холдинг (БЕХ).

В енергийната структура се предвижда да влязат 5 дружества - Мини "Марица Изток", ТЕЦ "Марица изток 2", АЕЦ "Козлодуй", НЕК и "Булгаргаз".

Активите на холдинга ще бъдат 4 млрд. евро, а прогнозираните годишни приходи от работата му са 1,8 млрд. евро. Първоначалната печалба се очаква да бъде 114 млн. евро.

Българският енергиен холдинг ще разполага с 6 гигавата мощности, а годишното производство енергия ще е 27 млрд. киловатчаса. Подобна структура е създадена в Полша, а скоро предстои да бъде създадена и в Румъния. До завършването на енергийния холдинг на северната ни съседка, Българският енергиен холдинг ще бъде най-голямата подобна структура в региона.

Една от целите на създаването на холдинга ще бъде недопускане на рязък скок на цените на електричеството в страната. По думите на Димитров, друга цел на създаването на холдинга е извършването на подмяна на част от енергийните мощности у нас.

Запазването на сегашното положение на енергийния пазар в България може да доведе до влошаване на състоянието на компаниите в сектора. Това сочи анализът на "Делойт България" за възможностите за създаване на мегаенергийната структура, изготвен по поръчка на Министерството на икономиката и енергетиката.


Ползи от консолидацията в българския енергиен сектор според "Делойт България":
  • Осигуряване на инвестиционен потенциал
  • Подобряване сигурността на снабдяването
  • Максимизиране стойността на компаниите
  • Повишаване на конкурентоспособността
  • Изпълнение на международните изисквания
  • Създаване на регионален играч на пазара в Югоизточна Европа

Предизвикателства пред консолидацията в българския енергиен сектор според "Делойт България":
  • Способността за набиране на средства зависи от прозрачното, ефективно и рационално управление, не само от размера
  • Интеграцията може да забави започнали проекти
  • Оперативните синергии, които биха могли да оправдаят създаването на оперативен холдинг, на този етап не са значителни
  • Консолидацията на нетрансформирани компании може да бъде контрапродуктивна
  • Недостатъчни ресурси за извършване на експанзия

Сред основните ползи от създаването на Български енергиен холдинг са подобряването сигурността на снабдяването и повишаването на конкурентоспособността на българската енергетика в Източна Европа. По този повод Ян Скварил от отдел Управленско консултиране в "Делойт България" каза че страната ни разполага с голям потенциал да успее на пазара в региона.

Сред основните предизвикателства на проекта са недостатъчните ресурси на България за осъществяване на експанзия на енергийния пазар в региона, както и рискът някои от текущите проекти на петте дружества, които ще влязат в холдинга, като изграждането на АЕЦ "Белене" например, да бъдат забавени.

В момента създаването на новата енергийна структура е на ниво финансов холдинг, т.е. - извършва се координация на компаниите, които ще влязат в него, коментира Скварил. След завършването на консолидацията на компаниите "Делойт България" препоръчва да се премине към създаването на оперативен холдинг. Според Скварил трансформацията на финансовия холдинг в оперативен би отнела около една-две години.

По време на етапа "финансов холдинг" Българският енергиен холдинг ще играе ролята на "компания-майка", чиято цел занапред ще бъде осъществяване на координацията на дъщерните компании, влизащи в холдинга, както и осигуряване на най-доброто използване на енергийните ресурси.

През този етап в "компанията майка" ще бъдат внесени миноритарни дялове от порядъка на 25-49% от петте енергийни компании, които предстои да се обединят. Размерът на точния дял, с който всяко от дружествата ще участва, ще стана ясен след изготвяне на анализ на енергийния пазар в България от страна на Комисията за защита на конкуренцията. Ръководствата на 5-те компании ще запазят относителната си автономия, а управленските функции на "компанията майка" ще се ограничават до поставянето на цели и формулирането на очаквания за това как трябва да се развива холдингът.

След като описаните процеси приключат, ще се премине към образуването на оперативен холдинг. След неговото създаване "компанията – майка" (БЕХ) вече не само ще поставя финансовите цели, но и ще участва в стратегическото управление на дъщерните фирми.

След като мегаенергийната структура е приключила пълната си консолидация, е възможно на борсата да бъдат пуснати между 20 и 30% от нея. Какъв точно дял ще се листва обаче, ще стане ясно след като Българският енергиен холдинг получи кредитен рейтинг, каза министър Димитров.


В отговор на зададен допълнително въпрос от журналисти, министърът отрече появилата се по-рано днес информация, че страната ни изнася ток за Косово.


Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 30.09   1399 г. – Хенри IV е обявен за крал на Англия. 1452 г. – В Майнц излиза първата печатана книга – Библията на Гутенберг. 1520 г. – Султан Сюлейман...