Задава се хаос на летищата през летния сезон

22.02.2008 | 14:36
по статията работи: Петър Чернев
Причина за това е задължителното за целия ЕС изискване от 1 юни авиокомпаниите да продават само електронни билети. Печалбите от продажби на билети може да се понижат с 16%, прогнозира АБТТА
Задава се хаос на летищата през летния сезон

Възможно е от в началото на летния туристически сезон да се създаде истински хаос на летищата у нас. Причина за това е задължителното за целия ЕС изискване от 1 юни авиокомпаниите да продават само електронни билети. За това предупреди председателят на Комисията по авиация към Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти Александра Илиева по време на кръгла маса в рамките на 25-тото издание на туристическото изложение "Ваканция и СПА Експо".

От една страна системите за проверка на електронни билети на летищата във Варна и Бургас все още не са готови. Това означава, че ако държавата не се намеси, нито един пътник с издаден електронен билет, различен от тези на "България Еър" и British Airways, няма да може да излети от двете летища. Причина за това е фактът, че единствено тези две компании разполагат със собствени системи за проверка на електронни билети.

Друг значим проблем е фактът, че не всички авиокомпании, летящи под флага на държави извън ЕС, имат практиката да издават електронни билети.
Така например руската авиокомпания "Аерофлот"
, която превозва голяма част от руските туристи до България, изобщо няма въведена система за издаване на електронни билети. Същото е положението и с авиокомпаниите от Азия или Африка.

Проблемът ще повлияе негативно на туристически бранш, и по-специално на туроператорите, коментира Илиева.

Той ще засегне и туристите,
използващи повече от един полет за достигане на дадена точка, тъй като те ще бъдат принудени да си купуват билет на съответното летище на много по-висока цена.

През изминалата година у нас са били продадени около 530 хил. самолетни билета посредством агентската мрежа. Този показател бележи ръст от 22% спрямо 2006 г. Печалбата от тези продадени билети възлиза на 147.163 млн. евро, което е ръст от 19% спрямо 2006 г., съобщи Илиева.

Като основни причини за увеличаването на бройката продадени билети тя посочи засилващата се конкуренция между авиокомпаниите и навлизането на нискотарифните авиокомпании на българския пазар.

Според нея заради казуса с електронните билети от 1 юни страната ни е изправена пред опасността да загуби около 16% от тези печалби, или 22 млн. евро.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 30.09   1399 г. – Хенри IV е обявен за крал на Англия. 1452 г. – В Майнц излиза първата печатана книга – Библията на Гутенберг. 1520 г. – Султан Сюлейман...