Селското стопанство остава най-рисковият сектор за правене на бизнес у нас

27.02.2008 | 15:07
по статията работи: econ.bg
На второ и трето място са търговията на едро и дребно и строителството. Общо 240 фирми са обявени в несъстоятелност през 2007 година
Селското стопанство остава най-рисковият сектор за правене на бизнес у нас


240 фирми официално са обявени в несъстоятелност през миналата година, каза Камелия Попова, управител на "Кофас България". Това представлява 31% увеличение на фалитите спрямо 2006 година. Данните са от изследване на "Кофас" - международна компания номер едно в света за управление на кредитния риск, на тема: "Фалитите на българските фирми през изминалата година и най-рисковите сектори за правене на бизнес у нас". Изследването се провежда за четвърта поредна година.

Съгласно доклада трите най-големи български компании, които са обявили несъстоятелност през 2007 година, са "Златни пясъци травел" ООД, "Млечен рай 99" ЕООД и „Термосистемс комплект” ЕАД. Компаниите са подредени спрямо техния оборот.

Основният извод на изследването сочи, че селското стопанство си остава най-рисковият сектор за правене на бизнес. 22.5% от всички фалити в България през 2007 година са на фирми от сектора на земеделието и горското стопанство. И макар че делът на фалитите в сектора е намалял с 5% спрямо 2006 година, то общият брой на фалиралите селскостопански компании се е увеличил. Данните показват, че в българското селско стопанство се забелязват две тенденции – увеличение на субсидираните от ЕС компании и същевременно все по-голяма невъзможност на малките семейни стопанства да издържат на конкуренцията от страна на по-големите компании в бранша.

На второ място като най-рисков сектор за правене на бизнес „Кофас България” посочва търговията на едро и дребно. Секторът е бил на второ място и през 2006 година. Ръстът на абсолютния брой фалирали фирми, занимаващи се с търговия на едро и дребно през 2007 спрямо 2006 година, е 138%. Ако се вземе предвид броят на всички фалити за миналата година, то ръстът на обявените в несъстоятелност фирми за търговия на едро и дребно е 6%.

 


 На снимката: Камелия Попова, управител на "Кофас България"

Третият най-рисков сектор е строителният. Това е знаков момент в развитието на бизнеса в България, тъй като строителството отново влиза в топ три на най-рисковите бизнес сектори. Строителството е най-рисковият сектор в Централна и Източна Европа и тенденцията за България е фалитите на строителните компании да се увеличават. У нас най-много са фалиралите строителни предприемачи, докато броят на фалиралите компаниите, които се занимават с производство и търговия на строителни материали, е по-малък. Основната причина за фалитите в строителния сектор е безразборното застрояване по Черноморието и планинските курорти и липсата на ясен бизнес план как и за какво ще бъдат използвани новите сгради. Това се отразява и при даването на кредити на строителни компании от банките, които вече почти не отпускат заеми „на зелено”, а търсят подробна информация за съответния заемополучател.

В регионално отношение София е градът, в който най-много компании обявяват фалит (20% от общия брой официално фалирали). На второ място е Пловдив (9%), а трети е Плевен (8%). В София и Пловдив е най-голям броят на фалиралите фирми, които се занимават с търговия на едро и дребно, докато в Плевен най-много фалити обявяват селскостопанските компании.

Като процент на работещи компании и такива, които са официално обявени в несъстоятелност, България се доближава до средното за Централна и Източна Европа. Все пак този процент все още е твърде нисък (0.1%) – в България има 1.2 млн. регистрирани фирми, 240 хил. от тях са работещи, а фалиралите са 240. Причината за ограничения брой фалити при обща междуфирмена задлъжнялост от над 50 млрд. лева в България е в продължителната съдебна процедура по обявяване в несъстоятелност (може да трае до 3 години). За сравнение този момент в Румъния вече е много по-добре уреден – там официалните фалити през 2005 година са били 4000, а през 2006 – 10 000. Големият скок се обяснява лесно – северните ни съседи промениха закона за обявяване в несъстоятелност и ако бъде стартирана процедура, длъжникът трябва да докаже, че е платежоспособен, а не кредиторът да се занимава с това (както е в България). Защото у нас реално фирмите в несъстоятелност са в пъти повече, отколкото е броят на обявилите официално фалит. Официално фалиралите са само върхът на айсберга, казва Камелия Попова.

Дори и при липса на законодателни промени през 2008 година анализаторите на „Кофас България” предвиждат умерено стабилен ръст на фалитите. Земеделието, строителството и търговията на дребно ще останат критични сектори.

Най-ниско рискови сектори за 2007 година са производството на химикали, цветни метали и фармацевтичната промишленост – очаква се тази тенденция да се запази и през настоящата година. Причината е, че повечето от компаниите, опериращи в тези браншове, имат дългосрочни договори със стабилни чуждестранни партньори и работят при прозрачни условия.

Как фирмите могат да управляват бизнес риска и да избягват фалита? В повечето случаи до обявяване в несъстоятелност на дадена компания се стига в следствие на неразумни инвестиции и липса на ясен бизнес план. Според специалистите от „Кофас България” има три неща, които могат да бъдат направени, за да се предотврати фалит:
  • да има превантивно определяне на риска и кредитния лимит чрез осигуряване на фирмена информация – кредитни доклади, проверка на платежоспособността и пазарното поведение
  • бързо възстановяване на просрочени вземания от търговски операции – по принцип е по-добре това да става посредством извънсъдебни процедури. В това отношение „Кофас – България” се справя доста добре, тъй като средният срок за връщане на средства при тяхно посредничество е три месеца
  • застраховане на кредитния риск – това е все още рядко разпространена практика, но според специалистите е бъдещето в областта на управлението на бизнес риска


Топ 10 на най-големите фалити в България през миналата година
(като критерий за подредбата е използван годишният оборот на компаниите):
  1. “Златни пясъци травел” ООД
  2. “Млечен рай 99” ЕООД
  3. “Термосистемс комплект”  ЕАД
  4. Застрахователна компания "Хилдън"
  5. Международна застрахователна компания "Европа"
  6. Консервна фабрика “ЮПЕР” АД
  7. “Химик” АД Асеновград
  8. Хотелска верига “Хранков”
  9. “Цвят” ЕООД
  10. Винарна "Лясковец" 1934

 

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 02.10   1187 г. – Сирийският султан Саладин превзема Йерусалим след 88-годишно управление от кръстоносците. 1835 г. – С Битката при Гонзалес започва Тексаската...