Наследникът на "Джейлан холдинг" съди държавата за 75 млн. евро

28.03.2008 | 11:03
по статията работи: Петър Чернев
Според премиера Станишев до момента на страната ни са били преведени 187 млн. евро по оперативните програми на ЕС
Наследникът на "Джейлан холдинг" съди държавата за 75 млн. евро

Наследникът на "Джейлан холдинг" съди България за 75 милиона евро в Международния арбитраж. Причина за това е неспазването на задълженията от българска страна по проекта "Горна Арда". Това обяви премиерът Сергей Станишев в Народното събрание по време на днешния парламентарен контрол, предаде Дарик радио.

Министър-председателят заяви това след изказване на лидера на "Атака" Волен Сидеров, който от парламентарната трибуна изрази недоволството си от това, че Сергей Станишев се е извинил на колегата си Ердоган за поведението на националистите вчера.

Когато кани някого, човек трябва да се държи прилично, Турция е наша съседка и трябва да развиваме отношенията си с нея, коментира Станишев.

За проекта "Горна Арда" правителството трябва да решава забърканото от други, допълни Станишев. Той припомни, че спогодбата е подписана през 1998 година и сега се преговаря за нейното прекратяване.

По оперативните програми на ЕС на България вече са преведени 187 милиона евро, каза още министър-председателят Сергей Станишев във времето за парламентарен контрол в отговор на въпроси на лидера на ДСБ Иван Костов и на независимия депутат Елеонора Николова. Техните въпроси бяха свързани с мерките, които предприема правителството по повод на спрените пари по предприсъединителните програми, предаде БГНЕС.

Според Станишев действията на ЕК са част от политиката й за засилване на контрола върху изразходваните бюджетни средства на ЕС. Премиерът припомни, че правителството вече е одобрило мерки за превенция и усъвършенстване и създаване на механизми, с които да се предотвратят негативните практики за усвояване на парите от европейските фондове.

Не може да има политически чадър над когото и да било. Това заяви премиерът Сергей Станишев по повод скандала в МВР. Той подчерта, че всеки, за когото се установи вина, ще носи отговорност на основата на факти, след като се произнесат прокуратурата и Държавна агенция "Национална сигурност"

По думите на премиера не е вярно, че няма политически сили, които търсят дестабилизация на страната с действията си по скандала, създавайки страхова психоза сред хората. "Има такива политически сили и те имат ясни говорители, които са бивши генерали", заяви Станишев и назова имената на Атанас Атанасов и Ваньо Танов.

По-рано цялата парламентарна група на "Атака" посрещна на крака, на официалния вход на парламента, турския премиер Ердоган, който се срещна с председателя на НС Георги Пирински. Преди да дойде гостът, Пирински помоли колегите си да се отместят, за да не пречат на официалната делегация, но Сидеров и хората му не го направиха.

Докато вървеше към кабинета на Пирински, Сидеров задаваше въпроси на Ердоган за това кога ще се извини за турския геноцид. Турският гост само поздрави чакащите депутати и отмина.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 28.06   1098 г. – Рицарите от Първия кръстоносен поход разбиват селджукския военачалник Карбука при Антиохия. 1243 г. – Започва понтификата на папа Инокентий IV. 1519...