Комисия към МОСВ върна за преработка изменението на Общия устройствен план на Царево

02.04.2008 | 17:10
по статията работи: Апостол Апостолов
Природозащитниците припомнят, че Общият устройствен план на общината предвижда почти 100% застрояване на крайбрежната част на Природен парк "Странджа"
Комисия към МОСВ върна за преработка изменението на Общия устройствен план на Царево

След продължило 5 часа заседание междуведомствената комисия към Министерство на околната среда и водите върна за преработка и допълване докладите за екологична оценка и оценка за съвместимост на изменението на Общия устройствен план на Община Царево, съобщиха от коалицията от 30 неправителствени организации „За да остане природа в България“. Преработката трябва да се извърши в срок от два месеца.

Единствените, които гласуваха "за" приемането на двата документа, са заместник-министърът на околната среда и водите Чавдар Георгиев от името на министерството и трима представители на Министерство на регионалното развитие и благоустрйството, което плаща за изработването на плана, съобщиха още WWF.

Националната служба за защита на природата, Държавната агенция по горите и дирекцията на Природен парк "Странджа", излязоха със силно отрицателни становища.

Природозащитниците припомнят, че Общият устройствен план (ОУП) на община Царево предвижда почти 100% застрояване на крайбрежната част на Природен парк 'Странджа" и узаконяване на спрения незаконен строеж на комплекс "Златна перла", също в природния парк.

Новият Общ устройствен план на Община Царево предвижда да удвои застроената площ в границите на Природен парк "Странджа", да се построят 42 хиляди апартамента и хотели с 15 хиляди легла, което е колкото два пъти курорта Банско, както и да се предоставят нови 100 хиляди легла в Природен парк "Странджа", което е почти колкото населението на община Велико Търново.

Общият устройствен план на община Царево се изработва, без да има приета специализирана устройствена схема за територията на Черноморското крайбрежие, както се изисква по Закона за устройство на черноморското крайбрежие. Все още не е разработена и изискваната от закона Наредба за пределно допустимите рекреационни капацитети на курортните населени места и селищни образувания, курортите, курортните комплекси, ваканционните селища и вилните зони.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 26.04   1336 г. – Франческо Петрарка изкачва връх Ванту – символичен рожден ден на алпинизма. 1802 г. – Наполеон Бонапарт подписва обща амнистия, която позволява...