Обемът на портфейлите на лизинговите компании за 2007 г. е надхвърлил 3.6 млрд. лв.

23.04.2008 | 17:07
по статията работи: Петър Чернев
Към момента в България лизинг може да бъде използван за финансиране при участие в две от европейските оперативни програмите
Обемът на портфейлите на лизинговите компании за 2007 г. е надхвърлил 3.6 млрд. лв.


През 2007 г. стойността на новите финансирани сделки чрез лизинг е достигнала 2.7 млрд. лв. В същото време през миналата година обемът на портфейлите на лизинговите компании е надхвърлил 3.6 млрд. лв. Това каза днес Теодор Маринов, съпредседател на Българската асоциация за лизинг (БАЛ), по време на съвместна пресконференция на Асоциацията и Европейската федерация на лизинговите асоциации.

През последните години развитието на пазара на лизинги в България се развива по "експлозивен начин". През 2001 г. общият обем на операциите, финансирани чрез лизинги, е бил 20 млн. евро, през 2004 г. неговият обем под формата на нови сделки е достигнал 300-350 млн. евро, за да достигне почти 1.5 млрд. евро през миналата година, посочи още Маринов.

През миналата година пазарът на лизинги в България се е увеличил с повече от 60%. В това нарастване влиза както общият обем на сключените сделки, така и ръстът на лизинговите вземания.

Според последни проучвания на БАЛ, коефициентът на проникване на лизинга за 2007 г. е около 11%. Това означава, че 11% от всички инвестиции в българската икономика са били финансирани посредством лизинг. За сравнение – преобладаващите нива в Западна Европа са между 10 и 20%. В някои страни, в които лизингът е по-популярен, неговото проникване може да достигне и 30%. Това се счита за граница, която трудно може да бъде прехвърлена, обясни Маринов.

Лизинговите вземания и активите на лизинговите компании са достигнали 7% от БВП през миналата година. Средната стойност на този показател за Европейския съюз е между 5 и 15%.

По време на ежегодния семинар на Европейската федерация на лизинговите асоциации, който се проведе през последните два дни, бяха обсъдени множество теми, сред които акцент е бил поставен върху тенденциите в развитието на лизинговия пазар в България и Източна Европа и тенденциите на пазара за оперативни лизинги на леки автомобили.

Тенденциите, които се наблюдават на пазарите за лизинги в Югоизточна Европа и България, са много сходни с тези, които са били наблюдавани на западните пазари преди около десет години. Въпреки различните стадии на развитие, двата пазара много си приличат по процесите, които се развиват на тях. Това е така, тъй като много от лизинговите компании в тази част на Европа са собственост на чужди банки, каза още Маринов.

От друга страна, пазарът на оперативен лизинг за леки автомобили все още не е добре развит в България. Въпреки това перспективите пред него са повече от сериозни, подчерта Маринов.

По време на семинара са били обсъдени също и възможностите за финансиране чрез лизинг на проекти по европейските фондове, както и измамите в лизинга.

Към момента в България лизингите могат да бъдат използвани за финансиране в две от европейските оперативни програми: ОП "Конкурентоспособност" и Програмата за развитие на селските райони. В първия случай лизингът е предвиден като признат разход, докато във втория случай лизингът е изрично упоменат като разход, който не се признава.

По отношение на този проблем на Българската асоциация за лизинг й предстои много работа. Въпреки това по време на последната среща на представители на Асоциацията, ДФ „Земеделие” и Министерството на земеделието и продоволствието е станало ясно, че при добре структурирано предложение от страна на БАЛ лизингът ще бъде допуснат като средство за финансиране и по Програмата за развитие на селските райони, обясни Маринов.

Много често срещана форма на измама при лизингите е закупуването на машини, финансирани от лизингова компания в една страна, които впоследствие биват изнасяни на друго място и там с подправени документи се продават на друга лизингова компания. За щастие този модел не е добре застъпен в България, заяви Маринов.

Основната причина, поради която Европейската федерация на лизинговите асоциации реши да организира годишните си семинари през миналата година в Киев, а тази година в София, е фактът, че развитието на лизинговата индустрия в този регион е най-бурно. Именно поради това множество големи лизингови компании искат да „стъпят” на пазара в Югоизточна Европа. Това каза от своя страна днес Танги Ван Де Верв, генерален директор на Европейската лизингова федерация.

Понятието „лизинг” не включва в себе си единствено служебни коли. То обхваща неща като оборудване, машини и др. Това прави лизинга много подходящ финансов инструмент за предприятия от сферата на малкия и средния бизнес, подчерта още Ван Де Верв.

В Европа е налице стремеж към създаване на единен лизингов пазар. Този стремеж се ограничава от различията в данъчното законодателство, счетоводните стандарти и правната рамка на лизинга в отделните страни.

Една от основните причини за различния коефициент на проникване и различната популярност на лизинга в различните страни е различното законодателство. Някъде то пречи, а в други случаи помага. Конкретно в българския случай лизинговото законодателство нито помага, нито пречи. Това е така, тъй като към момента лизингът е алтернатива на другите форми на финансиране, каза още Маринов.

Лизинговата култура в България е смесена. Той е не особено популярен сред физическите лица и относително високо популярен сред бизнеса. Това може да бъде обяснено с факта, че болшинството от фирмите в България използва машини, взети на лизинг, обясни Маринов.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 30.09   1399 г. – Хенри IV е обявен за крал на Англия. 1452 г. – В Майнц излиза първата печатана книга – Библията на Гутенберг. 1520 г. – Султан Сюлейман...