Инфлацията и обменният курс ни отдалечават от еврото

07.05.2008 | 18:24
по статията работи: Лили Бончева
България не отговаря на два от критериите за приемане на еврото - инфлацията и обменният курс. Това е отбелязано в т.нар. "Доклад за сближаване 2008", приет от ЕЦБ
Инфлацията и обменният курс ни отдалечават от еврото

България не отговаря на два от критериите за приемане на еврото - инфлацията и обменният курс на националната валута. Това е отбелязано в т.нар. "Доклад за сближаване 2008", приет вчера от Генералния съвет на Европейската централна банка.

В доклада се посочва, че средната инфлация за миналата година е била 9.4%, което е доста над препоръчителната стойност от 3.2%. В документа се припомня, че през 2003 година инфлацията е била 2.3% и е достигнала до 7.6% през 2006 и 2007 година. ЕЦБ прогнозира, че високите нива на инфлацията ще се запазят до около 10% през тази година. При добро развитие на икономиката е възможно инфлацията да спадне до 6% догодина.

На оценка е подложен и бюджетният излишък, макар че този въпрос е изцяло в ръцете на националните правителства. Въпреки това в документа се отчита, че от балансиран през 2003 година, излишъкът в момента достига до 3.4% от брутния вътрешен продукт.

"Докладът за сближаване" е регулярен документ, който се разработва и публикува веднъж на две години за оценка на икономическия напредък и хармонизацията на правната рамка на страните-членки на ЕС, които все още не са въвели еврото като своя национална валута.

Документът оценява напредъка на Швеция, Словакия, Полша, Унгария, Чехия, Литва, Латвия, Естония, България и Румъния. Нашата страна присъства в доклада за първи път. Докладът има за цел да оцени напредъка на страните и да представи оценката на ЕЦБ за готовността на тези от тях, които са заявили намерение за въвеждане на еврото.

В частта си за България докладът е разработен, като e отчетена предоставената информация от българска страна на всички равнища, съобщава пресцентърът на БНБ. Документът представя динамиката на най-важните макроикономически показатели за периода от членството на страната в ЕС до март 2008 г. , както и ретроспекция на показателите, свързани с Маастрихтстките критерии /инфлация, бюджетен дефицит към БВП, държавен дълг към БВП и дългосрочни лихвени проценти/. Подчертано е значението на прилагането на достатъчно строга фискална политика за намаляване на инфлационния натиск и макроикономическите диспропорции, с оглед създаването на среда, спомагаща за устойчиво сближаване. Направени са и конкретни препоръки за извършване на структурни реформи, както и за правната интеграция на БНБ в евросистемата.

Повечето от новоприетите страни членки на ЕС отбелязват равнище на инфлацията доста по-високо от посоченото в критериите за членство в еврозоната, става ясно от доклада. Единствена Словакия има необходимата ценова стабилност, за да може да въведе еврото като разплащателно средство от януари 2009 година. Крайното решение за това дали тя ще влезе в еврозоната ще бъде взето през месец юли.

Счита се, че държавите от ЕС, които не отговарят на т.нар. "Критерии за конвергенция от Маастрихт" за приемането на еврото като нациионална валута, са с "дерогация“. Критериите се състоят от четири, насочени към постигането на стабилност икономически условия, измерени със състоянието на държавния бюджет, ценовата стабилност, стабилността на валутния курс и конвергенция на дългосрочните лихвени проценти. Националното законодателство по паричните въпроси също трябва да е в съответствие с договора за ЕС.

"Днешният доклад показва, че другите държави членки "с дерогация“ имат добър напредък за приемането на еврото, макар и осъществяван с различни темпове. Насърчавам всички държави членки да продължат и интензифицират усилията си, тъй като е ясно, че това е в техен интерес в дългосрочен план", коментира еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Хоакин Алмуния.

"Докладът за сближаване 2008" е публикуван на интернет-страницата на Европейската централна банка. Аналогичен доклад се очаква да приеме и Европейската комисия. Тези два доклада нямат нищо общо с аналогичните доклади на Европейската комисия по мониторинга за изпълнението на договора за членство на България в Европейския съюз, отбелязват от БНБ.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 10.10   732 г. – Битката при Поатие: Близо до Поатие, Франция, майордомът на Меровингите – крале на франките, Карл Мартел разбива голяма армия на маврите и по този...