Какво пише в писмото на Майкъл Лий до зам.-министър Димитър Ивановски

13.05.2008 | 10:18
по статията работи: Георги Михайлов
На 8 май България получи поредно предупреждение от Европейската комисия с нов краен срок - 16 юни.
Какво пише в писмото на Майкъл Лий до зам.-министър Димитър Ивановски



В края на миналата седмица стана известно, че генералният директор на дирекция "Разширяване" на Европейската комисия (ЕК) Майкъл Лий е изпратил ново писмо до българското правителство.

Писмото на Майкъл Лий, получено на 8 май и адресирано до зам.-министъра на финансите и национален ръководител (НР), наблюдаващ парите от еврофондовете Димитър Ивановски, изразява разбиране за започналите действия по изпълняване на препоръките от предишното писмо (от 28.02.2008 г.), и приветства назначаването на вицепремиер по въпросите за координацията и контрола на европейските фондове.

В същото време г-н Лий недвусмислено показва недоволство от факта, че в рамките на предишния срок (до 31 март) не са дадени ясни и категорични отговори на повечето от поставените проблемни теми. С настоящия документ се дава нов срок на България - до 16 юни - в който да се даде ясна представа за работата на властите по елиминиране на предпоставките за злоупотреба с фондовете на ЕС.

"Предприетите до този момент действия не обхващат напълно посочените в писмото ми от 28 февруари въпроси. Те не предоставят на Европейската комисия достатъчна основа да определи, че договорите по ФАР и Преходния финансов инструмент, сключени от дирекция "Централно звено за финансиране и договаряне" (ЦЗФД) към Министерството на финансите и Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) са законни, редовни и в съответствие с приложимите правила", се казва в писмото.

Майкъл Лий откроява 4 основни области, които според него будят безпокойство. Първо, Националният ръководител (НР) трябва да има пълни правомощия да управлява изпълнението на Програма ФАР и Преходния финансов инструмент в България и да предприема  промени в системите, които са необходими за осигуряване на доброто финансово управление. На второ място, НР трябва да укрепи функционирането на системите за откриване на нередности и ответна реакция за отстраняването им. От изключителна важност е НР да осигури бързото предприемане на адекватни последващи действия във всички случаи, при които са открити нередности. За всеки отделен случай той трябва да приложи план за действия за коригиращи мерки, придружен с ясен  график. На трето място, НР трябва да увеличи броя и качеството на персонала, отговорен за контрола и мониторинга на програмите в Изпълнителните агенции. На последно място, според Лий НР трябва да подобри качеството и честотата на докладване пред Комисията.

Европейската комисия ще продължи да не извършва плащания към двете изпълнителни агенции, за които става въпрос (ЦЗФД) и МРРБ, докато не бъдат взети адекватни мерки във връзка с изразените от нея безпокойства.

Писмото съдържа и анекс, в който подробно са описани необходимите "корективни действия", които трябва да бъдат предприети от българските власти, за да получи Европейската комисия "достатъчна основа да определи, че договорите по програма ФАР и Преходния финансов инструмент, сключени от дирекция "Централно звено за финансиране и договаряне" (ЦЗФД) и Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) са законни, редовни и в съответствие с приложимите правила". Списъкът включва някои от 25-те корективни действия, изискани в писмото на г-н Лий  до г-н Ивановски от 28 февруари 2008г.

НР трябва да подаде в най-кратки срокове официални доклади за нередности до Европейската служба за борба с измамите (OLAF) и ГД "Разширяване" за всички открити случаи на измами или нередности - потвърдени или със съмнения за такива, се посочва в анекса. Тези доклади трябва да са допълнени от актуална таблица със статуса на всички подозирани или потвърдени нередности. За всички случаи трябва да се представи описание на текущия статус и планираните допълнителни мерки с  график за прилагането им, както и да се посочат започнатите разследвания от българските власти и статуса на разследванията.

НР трябва да предостави доказателства, че вече се провежда политика, която да гарантира, че няма да се приемат стоки от контрагенти/ производители / марки или артикули, които са различни от упоменатите в договора, и че няма да се извършват плащания без пълна проверка на продуктите и резултатите от договора, препоръчва Лий. Освен това НР трябва да предостави подробен доклад относно обвиненията за злоупотреби и конфликт на интереси във фонд "Републиканска пътна инфраструктура" (ФРПИ).

НР трябва да назначи РП за ЦЗФД и МРРБ на ниво ръководител на Изпълнителна агенция в съответствие с разпоредбите на Меморандума за разбирателство за създаване на Националния фонд за ФАР и  Меморандума за разбирателство за Преходния финансов инструмент, като и двата документа изискват Ръководителят на програмата (РП) да бъде представител на националната администрация, който е начело на ЦЗФД или на Изпълнителна агенция. РП трябва да бъде назначен от НР  в консултация с НК и да отговаря пред НР за операциите на ЦЗФД  /ИА за доброто финансово управление на изпълняваните проекти. Свързаните с това вътрешни процедури трябва да бъдат променени и съобщени на ЕК. НР трябва да предостави обзор на предприетите действия за увеличаване на броя и качеството на служителите в ЦЗФД и МРРБ, се казва в писмото.



Оригиналът на писмото на Майкъл Лий е достъпен на английски език тук.

Превод на български език на писмото и анекса към него можете да разгледате съответно тук и тук.

(Писмото на Майкъл Лий до Димитър Ивановски беше публикувано и на интернет страниците на Министерския съвет и на Министерството на финансите, но без превод от английски език.)




Милен Велчев: Имаме пълно доверие в действията на заместник-министъра на финансите Димитър Ивановски

Имаме пълно доверие в действията на заместник-министъра на финансите Димитър Ивановски и екипа му, каза заместник-председателят на НДСВ Милен Велчев по повод слуховете, че Ивановски ще се раздели с поста си заради критичните писма от Брюксел. Националният ръководител, който наблюдава парите еврофондовете, защитава достатъчно добре интересите на страната и на еврокомисията и той ще допринесе за успеха на екипа на вицепремиера Меглена Плугчиева, заяви Велчев, цитиран от БГНЕС.

Заместник-председателят на НДСВ заяви пълната подкрепа на партията за действията на Плугчиева за създаването и възстановяването на доверието на европейските партньори към България, защото за НДСВ това е бил основният проблем. Според Велчев, част от това доверие не е било спечелено, а друга е била загубена.

По повод писмото на директора на Майкъл Лий Велчев заяви, че до крайния срок 16 юни ще бъдат предприети съответните мерки, за да не бъдат блокирони парите от еврофондовете.


Димитър Ивановски: Ползвам се с доверието на Плугчиева

Експертният прочит на писмото ще покаже, че ЕК застава зад позицията да се разширят пълномощията на националният координатор по програма ФАР, каза Димитър Ивановски. Според него, посланието на Брюксел е националният координатор да получи правото да освобождава и назначава отговорници за усвояването на еврофондовете. Ивановски смята, че част от критиките на Майкъл Лий се дължат на незпълнени ангажименти, които заместник-министърът е поел в свое писмо в края на март.

"Тогава поисках оставките на директорите на двете изпълнителни агенции и на двама техни заместници, но това не се случи в определения срок", каза Ивановски. По собствената му преценка той се ползва "с изключителното доверие и подкрепа на вицепремиера Меглена Плугчиева".

Той обяви персоналните промени, които се предвиждат заради спрените пари от еврофондовете, като едно от уволненията вече е факт: "Директорът на централното звено за финансиране и договаряне Тошанов с вчерашна дата е освободен от дирекцията. Вие много добре знаете, че аз бях поискал неговата оставка още на 31 март и се надявам, че до ден-два ще бъде назначен от мен и новия програмен директор на изпълнителната агенция по програма ФАР в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. В писмото си от 31 март аз поисках оставките на госпожа Беремска – на нейно място е назначен вече господин Ананиев, на господин Тушанов, на господин Михалевски – можду другото трябва да кажа, че господин Михалевски коректно си даде оставката пред мен, но всъщност номинацията, която трябваше да направи Асен Гагузов, породи забавянето на назначението на нов програмен ръководител на мястото на Михалевски, и на директора на програма ФАР в Министерството на регионалното развитие господин Герасимов, който също смятам, че след като бъде назначен програмен ръководител, ще му бъде дадена възможност той да си подбере директора, с който той ще работи".

Калфин: Надявам се, че Димитър Ивановски си е взел поука

"Надявам се, че Димитър Ивановски си е взел поука. Той не е единственият държавен висш чиновник, който си позволява да не се вписва в механизмите, които са свързани с еврофондовете. Това беше и идеята в позицията на г-жа Меглена Плугчиева – тя няма да върши работата на всички, които трябва да си я свършат, но всеки трябва да знае, че контролът ще бъде много сериозен. Ако някой не го устройва такъв тип поведение, то да не се занимава с такава работа е по-добрата идея". Това заяви по-рано днес вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Клафин пред журналисти.


Междувременно днес Министерство на финансите публикува две утвърдени от министър Пламен Орешарски указания. Те са както следва: ,,Указания относно процеса на контрол и верификация на разходите по Структурните и Кохезионния фондове на Европейския съюз" и ,,Указания относно процеса на контрол и верификация на разходите програма ИСПА/Кохезионен фонд (Регламент 1164/94)". Те са изпратени до МТСП, МИЕ, МРРБ, МТ, МОСВ, МДААР, МОН, АЗ, СП, АМСП, фонд "Републиканска пътна инфраструктура" с копие до Меглена Плугчиева. Тези указания не променят вазимоотношенията между разплащателния орган и управляващите органи по програмата, а целта им е да се дадат пояснения. Освен проверки на място по изпълняващите се обекти, контролът предвижда и редовна оценка както от вътрешни, така и от външни одитори.

По-рано пък от ДФ "Земеделие" съобщиха, че контролът в Агенция САПАРД на харченето на евросредствата към декември 2007 г. е бил добър. "Контролните процедури преди договаряне и плащане и проверките по регистриране и докладване на нередности, които се извършват от Агенция САПАРД до декември 2007 г., се прилагат ефективно във всички съществуващи аспекти и са в съответствие както с Многогодишното финансово споразумение подписано между ЕК и България, така и с акредитираните процедури". Това е заключението на одитния доклад, който е изготвен от международно призната одитираща компания KPMG (една от "Големите четири"), съобщиха от ДФ "Земеделие".







Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 26.09   1371 г. – В Битката при Черномен армията на османския султан Мурад I разгромява обединените сили на сърби и българи. 1580 г. – Сър Франсис Дрейк и неговата...