"Замразяват" акциза на горивата за две години

20.05.2008 | 17:40
по статията работи: Петър Чернев
Регистрирането на нови фирми на пазара на транспортни услуги ще бъде спряно за не по-малко от 6 месеца. Производителите на горива са готови да предприемат мерки срещу БСК, която ги обвини в картелно споразумение
"Замразяват" акциза на горивата за две години

По време на днешната среща между министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров, министъра на транспорта Петър Мутафчиев и представители на транспортния бранш се е стигнало до споразумение в периода 2009-2010 г. акцизът върху безоловния бензин и дизела да не бъде увеличаван.

През 2011 г. той ще бъде увеличен с 25 лв. на 1000 литра безоловен бензин и 15 лв. на 1000 литра за дизеловото гориво. С предприемането на тази мярка страната ни ще успее да изпълни поставените от ЕК изисквания за минималния акциз върху горивата, каза след края на срещата министърът на транспорта Петър Мутафчиев.

 

На снимката (отляво надясно): Петър Димитров, министър на икономиката и енергетиката, Петър Мутафчиев, министър на транспорта, Кирил Желев, заместник-министър на финансите

По време на днешната среща са били обсъждани и варианти акцизите да бъдат намалени през следващите шест месеца. Това предложение обаче е било отхвърлено, тъй като тази мярка изисква промяна в законодателството и бюджета на страната.

Министерството на транспорта, заедно с Националния статистически институт, ще извърши анализ на пазара на транспортни услуги. Заповедта и срокът за изготвяне на този анализ ще бъдат определени още днес, допълни Мутафчиев.

Впоследствие този анализ ще бъде обсъден от Министерството на транспорта и Конфедерацията на превозвачите, заедно с другите браншови организации. След обсъждането му той ще бъде изпратен до ЕК и в срок от един месец след този акт ще бъде наложена мярката "криза на пазара". С нейното налагане регистрирането на нови фирми на пазара на транспортни услуги ще бъде спряно за не по-малко от 6 месеца. Това ще се случи по искане на представителите на транспортния бранш, тъй като в момента според тях на пазара има твърде много фирми, които взаимно си подбиват цените.

Друг ангажимент, по който Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) ще работи заедно с Министерството на финансите (МФ), ще бъде изграждането на онлайн връзка на бензиностанциите с данъчната администрация. По този повод днес министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров каза, че между МИЕ, МФ и Министерството на вътрешните работи има договорка тази мярка да стане факт.

Ще бъде създаден също и механизъм, посредством който ще се наблюдават цените на горивата. В него ще се включат производителите на горива и представители на икономическото министерство в страни-членки на ЕС. Тази мярка ще позволи ежеседмично да бъде получавана информация, касаеща европейските цени на горивата, както с включен в тях акциз, така и без него, обясни още Димитров.

Заместник-министърът на финансите Кирил Желев ще оглави работна група, която ще се занимава с финализирането на взетите по време на днешното заседание решения. Сред останалите членове на групата ще бъдат: Андрей Делчев, председател на Българската петролна и газова асоциация (БПГА), Володя Киров, изпълнителен директор на ИА „Автомобилна администрация” към Министерството на транспорта, Стефан Узунов, директор Дирекция „Обща икономическа политика” в Министерството на икономиката и енергетиката, Койчо Русев и Миролюб Столарски, съпредседатели на Конфедерацията на съюзите от автомобилния транспорт, каза още днес Димитров.

Зам.-министър Желев потвърди, че Министерството на финансите подкрепя решението за „замразяване” на акцизите на безоловния бензин и дизела през следващите две години. Той добави, че това ще доведе до загуба за държавата от порядъка на 140-160 млн. лв.

По време на разговорите държавата е изразила готовност да преразгледа тежестта на акцизите върху отделните видове горива. Превозвачите настояват акцизът върху дизела, който е най-използваното от тях гориво, да бъде разпределен върху останалите горива, заяви също днес Столарски.

В България злоупотреби с цените на горивата не се правят. Също така намираме обвиненията в картелни споразумения за нелепи и ги отхвърляме напълно, каза от своя страна председателят на БПГА Андрей Делчев.

По думите му представляваната от него организация е готова да се обърне и към Комисията за защита на конкуренцията във връзка с отправените от страна на Българската стопанска камара вчера обвинения.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 18.03   37 г. – Римският сенат анулира завещанието на Тиберий и обявява Калигула за император. 731 г. – Започва понтификатът на папа Григорий III. 922 г. –...