"Майкрософт" ще инвестира $1 млн. в българското образование

12.06.2008 | 17:09
по статията работи: Петър Чернев
Днес беше подписано споразумение за продължаване на сътрудничеството между "Майкрософт България" и МОН по образователната инициатива "Партньори в познанието"
"Майкрософт" ще инвестира $1 млн. в българското образование

Днес беше подписано споразумение за продължаване на сътрудничеството между "Майкрософт България" и Министерството на образованието (МОН) по образователната инициатива на софтуерната компания - "Партньори в познанието".



На снимката: Огнян Киряков, генерален директор на "Майкрософт България" (вляво), и Кирчо Атанасов, заместник-министър на образованието и науката (вдясно)

През периода 2003 - 2008 г. "Майкрософт България" е вложила в рамките на проекта над 800 хил. долара. С тези средства е бил осигурен достъп до последните версии на продуктите на „Майкрософт” на всички училища в страната. През този период са били проведени също и много обучения на учители, свързани с различни приложения на „Майкрософт”, припомни генералният директор на „Майкрософт България” Огнян Киряков.

През следващите пет години общите инвестиции, които ще направи „Майкрософт” в българското образование, ще надхвърлят 1 млн. долара. Компанията ще продължи да работи с МОН в съответствие с приоритетите, залегнали в Националната програма за развитие на средното образование и предучилищно възпитание и подготовка (2006-2015 г.), както и Националната стратегия за въвеждане на информационни и комуникационни технологии в българските училища.

С подписването на меморандума „Майкрософт” ще работи в три насоки:
  1. Иновативни училища
  2. Иновативни учители
  3. Иновативни ученици
По първата категория ще се работи за присъединяването на българските училища към Световната мрежа на иновативните училища. Те също така ще имат възможност да се включат в програмата „Академии за информационните технологии” на „Майкрософт”, която представя система за онлайн обучние и дава възможност за сертификация.

По второто направление ще се работи по последващото развитие на системата teacher.bg. Ще бъде акцентирано и върху онлайн обучението на учители, посредством виртуалната класна стая, която е част от проекта teacher.bg

По третото направление ще се развива платформата MicrosoftLive@Edu, която ще предоставя безплатен имейл за всички ученици. Чрез нея ще се подобри комуникацията между учениците, както на национално, така и на регионално ниво. Тя ще дава също и възможност на учениците да съхраняват безплатно информация онлайн, да си открият собствен уеб сайт, както и програма за незабавни съобщения, обясни Киряков. Очаква се процесът по интегрирането на системата в средното образование да бъде завършен най-рано в началото на следващата календарна година.

До започването на новата учебна година платформата ще бъде интегрирана в 4 университета в България. До момента тя се използва единствено в Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Системата MicrosoftLive@Edu ще даде възможност на всички хора, които за замесени в учебния процес - както учители и училищни директори, така и родители, да имат по-добро наблюдение върху това как се развива ученикът. Съществуващавата в момента анонимност, която се налага от ученическите бележници, пречи и на възпитанието на учениците, и на учебния процес.

Министерството на образованието е много доволно от досегашната си работа с „Майкрософт”, заяви от своя страна заместник-министъра на образованието Кирчо Атанасов. Той добави, че в днешно време компютърът е най-мощното средство, посредством което може да се предава пълноценно информацията, която учителите преподават на учениците. Като основни причини за успеха на компютрите Атанасов посочи възможността за прилагане на индивидуален подход при обучението и принципите на масовото обучение.

Атанасов заяви, че се надява сътрудничеството между двете страни да продължи да бъде конкретно и перспективно. Той заключи, че се надява партньорството между компанията и МОН да доведе до реализацията на девиза, стоящ в училището в Котел и датиращ още от Освобождението „Помогни ми, за да те възнеса”.

След като познаването на компютрите сред българските учители е вече доста по-добро, отколкото беше в началото на проекта, може да се мисли за създаване на онлайн общности от учители, които могат да обменят едни с други иновативни идеи. Това каза от своя страна Теодор Милев, ръководител на проекта „Партньори в познанието” за Източна Европа.

Шансовете заплатите на българските учители да се повишат драстично са минимални. Такива са и шансовете повечето от тях в кратки срокове да се научат да боравят с компютри и английски език. Именно за това ролята на „Майкрософт” и Министерството на образованието е да ги окуражава и да признава постиженията им, заяви още Милев.

Българските училища имат възможност да кандидатстват за финансиране по европейските структурни фондове. Те могат да подадат проекти както за обучение на преподаватели, така и за материално-техническо снадбдяване, обясни още Милев. Той добави, че съществуват различни методи, които могат да подпомогнат написването на проекта.

От своя страна заместник-министърът по образованието Кирчо Атанасов обясни, че през миналата година са били усвоени 170 млн. лв. по 15 програми за различни извънкласни форми на работа. Очаква се резултатите от тях да бъдат публикувани на сайта на МОН до края на тази седмица.

Днес бяха огласени и резултатите от съвместната инициатива на „Майкрософт” и портала „Аз, детето”, носеща заглавието „8-то правило за поведение в Интернет”. В нея взеха участие повече от 2500 деца на възраст между 5 и 17 години, които се опитаха да измислят 8-о правило към началните 7 такива, касаещи детската безопасност в Интернет. (1. За да използвам компютъра, трябва да поискам разрешение от родителите си; 2. Ще пазя в тайна от всекиго своите пароли; 3. Ще отварям е-мейли само от хора, които познавам; 4. Винаги ще казвам на родителите си, когато имам проблеми; 5. Ще използвам компютъра не повече от един час на ден; 6. Няма да давам името или адреса си на никого в Интернет; 7. Ще съгласувам с родителите си сайтовете в Интернет, които посещавам).

Победител в инициативата стана 12-годишната Здравка Иванова (на снимката) от Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков” в Плевен. С предложението си: „Уважавай всички във виртуалния свят, но се доверявай само на тези, които познаваш”, тя спечели лаптоп и офис пакет Microsoft Office 2007.


 
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 28.06   1098 г. – Рицарите от Първия кръстоносен поход разбиват селджукския военачалник Карбука при Антиохия. 1243 г. – Започва понтификата на папа Инокентий IV. 1519...