Спрени са плащанията по още две мерки на програма САПАРД

27.06.2008 | 12:03
по статията работи: Петър Чернев
Все още не е уточнен размерът на блокираните средства. Цветанов: Ръководители по програма САПАРД са реагирали неадекватно
Спрени са плащанията по още две мерки на програма САПАРД

Българската страна да се въздържа от плащане по мярка „Развитие и диверсификация на икономическите дейности” и мярка „Инвестиции в селското стопанство”. Това пише в писмо на генералния директор на Генерална дирекция „Земеделие” в Европейската комисия Жан – Люк де Марти, адресирано до Министерството на земеделието и храните. Това обясни на пресконференция вицепремиерът Меглена Плугчиева, съобщи Агенция “Фокус”.

В присъствието на министъра на земеделието Плугчиева съобщи, че след направен одит от 26 до 30 май от Генерална дирекция „Земеделие” в Агенция САПАРД, както и след проверка на ОЛАФ, Европейската комисия е препоръчала спирането на двете мерки. Вицепремиерът не уточни какви са средствата по проектите, които са спрени по тези две мерки.

Плугчиева посочи още, че писмото е пристигнало вчера вечерта и е необходимо време, за да бъдат установени колко са спрените средства. Министър Цветанов от своя страна каза, че писмото на Жан Люк де Марти било от „12 – 15 изречения”. В него пишело, че са установени „нередности” по няколко случая.

Меглена Плугчиева каза, че страната ни ще подготви план за действие до 31 юли.

Министър Цветанов съобщи, че още от днес е сформирана работна група, която до понеделник трябва да установи всички подробности по случаите на нередности. Той обеща в понеделник да даде пресконференция.

След одитните мисии на ЕК за програма САПАРД нямаше индикативна реакция. Това доведе до спирането на парите по програмата. Това каза впоследстие в парламента министър Валери Цветанов, съобщи БГНЕС.

Той добави, че някои от българските ръководители на програмата са реагирали неадекватно и това е създало проблеми пред ЕК. Министърът беше категоричен, че кадрови промени в министерството ще има веднага след като е окончателно готов докладът на ОЛАФ и се постигне съгласие с Брюксел по екшън-плана за преодоляване на проблемите по спрените мерки.

Общият бюджет на блокираните мерки в момента се уточнява и до края на деня трябва да бъде оповестен, допълни Цветанов. Той каза още, че на 1 юли български експерти ще заминат за Брюксел, където ще бъде уточнен планът за действие за отстраняване на проблемите по спрените мерки по САПАРД.

Прави се прецизен анализ на всеки един от десетте пътни проекта, чието финансиране по програма ФАР беше спряно. Във вторник до Европейската комисия ще бъде изпратен доклад, подписан от националния ръководител Димитър Ивановски, като отговор на одитния доклад, извършен от комисията у нас в периода 31 март-4 април. Това съобщи също днес вицепремиерът по усвояване на еврофондове Меглена Плугчиева.

Оценките в одитния доклад за работата на агенцията по програма ФАР в Министерството на труда и социалната политика са много добри. Проблемите в работата на агенция по ФАР в Министерство на финансите са отстранени.

"Остава голямата тема за агенция ФАР в Министерство на регионалното развитие (МРРБ). Искам да подчертая, че е локализиран само един проблем и той е в агенция ФАР в МРРБ - разбирайте фонд "Републиканска пътна инфраструктура", каза Плугчиева.

Във връзка със спрените пътни проекти по ФАР в понеделник ще се проведе среща между министъритена транспорта и регионалното развитие. Така ще бъдат уточнени следващите стъпки за работа, за да може да станат ясни стъпките, които ще бъдат възприети по всеки един проект. В наш национален интерес е тези проекти да бъдат завършени и то качествено, подчерта вицепремиерът.

Плугчиева посочи, че министърът на финансите Пламен Оречарски е възложил допълнителен одит, който ще бъде извършен от KPMG. "Налага се да бъде извършен още един такъв. Това е продължение на доклада, който KPMG изготви и който беше изпратен в прокуратурата", каза тя.

В понеделник трябва да бъде готов и анализът на проектите по другата предписъединителна програма ИСПА. На срещата с министрите ще бъде финализирана и темата, касаеща магистралите "Струма", "Марица" и част от "Хемус", които се финансират по ОП "Транспорт".

*Информацията е актуализирана към 15.45
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...