Коалицията единна в обективността на евродоклада

26.07.2008 | 10:30
по статията работи: Апостол Апостолов
Плугчиева: "Няма спрени пари по Оперативна програма "Транспорт"
Коалицията единна в обективността на евродоклада

Коалицията: Докладите на Европейската комисия са обективни

Докладите на Европейската комисия са обективни и показват достатъчно ясно затрудненията, които страната ни среща в процеса на реалното си интегриране в Европейския съюз. Това е общото становище, дадено от лидерите на политическите партии от управляващата коалиция по време на разширено заседание в Банско  То започна с изказвания на Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган, предаде правителствената информационна служба.

Тримата се обявиха за предприемане на ефективни мерки с дългосрочен ефект за преодоляване на недостатъците, посочени в докладите на ЕК.

Сергей Станишев: "Без резултати думите се обезценяват"

"Важно е да оценим реалистично настоящия момент, за да коригираме ситуацията. Трябва ясно да покажем амбицията си да реагираме адекватно по всички слабости в доклада с енергични мерки, които да доведат до конкретни резултати, посочи той. Без резултати думите се обезценяват, каза министър-председателят Сергей Станишев. Според него е необходим сериозен разговор и със съдебните институции, които са основен фактор в този процес.

Сакскобургготски: "Очертаха ни 3 основни проблема"

Лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски посочи, че приема критиките от Брюксел като начин да се помогне на България. Той отбеляза три основни проблема, които представители на европейските институции са очертали пред него – недостатъците при усвояването на еврофондовете, купуването на гласове и изтичането на конфиденциална информация. Според него, това води до разклащане на доверието към нас, а доверието между партньори е от ключово значение.

Сакскобургготски смята за уместно България да поиска съдействие от страните-членки, обвързани с договор за доверие помежду си.

Доган: "Усвояването на еврофондовете е приоритет на приоритетите"

Ахмед Доган
подкрепи оценката, че критиките са форма на указание, на наставление за движение в правилната посока. Той посочи, че Европейската комисия има изострени очаквания към България и е необходима повече самокритичност, за да бъде направена по-обективна оценка.

Според лидера на ДПС, основният проблем е с усвояването на еврофондовете. Той го определи като "проблем на проблемите, приоритет на приоритетите, който в най-голяма степен отговаря на националния ни интерес".

Заседанието на управляващата коалиция, в което участват членовете на Министерския съвет, ръководствата на трите партии, на парламентарните групи и парламентарните комисии от управляващото мнозинство и евродепутати, започна с анализ на вицепремиера Плугчиева по доклада на ЕК за еврофондовете и на министрите Миглена Тачева и Михаил Миков по доклада, оценяващ състоянието в областта правосъдие и вътрешни работи, предаде БГНЕС.

Работата през втория ден на заседанието ще продължи с анализ на изпълнението на решенията, взети от представителите на трите партии в Катарино (10-11 май 2008 г.), и с дискусия върху експортната стратегия на България.

Има или няма спрени средства?

Не са спрени парите по Оперативна програма "Транспорт". Това каза вицепремиерът Меглена Плугчиева по отношение на информация, която се появи днес във вестник "Сега". Според медията, във вторник страната е била уведомена, че се замразяват 1.6 млрд. евро по Програмата. Тази сума е извън спрените вече 825 млн. евро по предприсъединителните фондове ИСПА, ФАР и САПАРД. Така, сумарната загуба на страната заради корупцията може да надхвърли дори бюджетния излишък, който тази година се очертава да бъде 5 млрд. лв. (около 2.5 млрд. евро).

Плугчиева каза, че писмото от Брюксел не третира този въпрос. Всички Оперативни програми са в процес на оценка на съответствие. По тях България работи с авансови средства, поясни още вицепремиерът.

Ако не бъдат възстановени акредитациите за работа с европейски средства на двете агенции по ФАР към Министерство на финансите и Министерство на регионалното развитие и благоустройството, средствата по проектите ще бъдат изплатени от националния бюджет. Сега обаче двете агенции могат да подписват договори, смята  Плугчиева.

Следващата седмица премиерът ще назначи мениджър на Национална агенция "Пътна инфраструктура", Надзорен съвет и ще започне прилагане на плана за действия на агенцията. Вероятно в края на месец септември агенцията ще бъде оценена от ЕК, каза Плугчиева.

Очаква се другата седмица на сайта на Министерския съвет на адрес: https://www.government.bg/, да бъде качена и информация за напредъка по всички Оперативни програми от месец май тази година до сега, предаде Агенция "Фокус". По отношение на ОЛАФ Плугчиева каза, че в момента парламентът се занимава със закона за финансовата инспекция. В края на август ще има други проверки от ОЛАФ, а вероятно и през месец септември ще има такива.

Информацията е актуализирана към 17: 22 часа

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 01.07   69 г. – Веспасиан е издигнат за император на Римската империя от легионите. 1097 г. – Битка при Дорилеон: Кръстоносците водени от принц Боемунд I Антиохийски...