Посланик Уклеба: Русия ще опита да измести Грузия от проекта "Набуко"

12.08.2008 | 11:38
по статията работи: Апостол Апостолов
Грузинският посланик у нас заяви, че руската страна опитва да спре Тбилиси по пътя й към НАТО и ЕС
Посланик Уклеба: Русия ще опита да измести Грузия от проекта "Набуко"

През последните няколко години Грузия бележи забележителен икономически растеж. През миналата година е регистриран ръст от 12 на сто, а за последните две години чуждите инвестиции в грузинската икономика са над 2 млрд. долара. Тези добри резултати "подразниха" Русия и тя реши да спре развитието ни. Това обяви посланикът на Грузия у нас - Н. Пр. Михеил Уклеба, по време на специално организирана пресконференция в БТА. Той още изтъкна, че търговските ни отношения с неговата страна за миналата година бележат 30% ръст.



На снимката: Посланикът на Грузия у нас Михеил Уклеба е категоричен, че страната му ще защитава интересите си докрай



По думите на посланик Уклеба конфликтът се е разраснал и вече не става въпрос за защита само на Южна Осетия, а на цялата територия на Грузия. Днес в Тбилиси ще се проведе среща, на която ще присъстват френският президент Никола Саркози, както и лидерите на Полша, Украйна, Литва, Латвия и Естония.

Територията на Грузия е изцяло окупирана от руските части, обясни още грузинският посланик у нас. Свободна е единствено столицата Тбилиси. Отменени са всички международни полети, извършват се единствено вътрешните, обясни посланик Уклеба. Още на 10 август Грузия е представила нота до Руската федерация за прекратяване на огъня. Страната възлага големи надежди на НАТО и ЕС и конкретно на плана на френския президент Саркози.

Той заяви още, че целта на Москва е „не да защити интересите на своите граждани, а да спре пътя на Грузия към НАТО и ЕС”. Нещо повече, военният конфликт може да доведе до свалянето на един демократично избран президент – Михаил Саакашвили. Посланик Уклеба заяви, че дори вижда в действията на Москва опит Грузия да бъде изхвърлена от нефтопровода „Набуко”. Така транзитът на петрол ще премине през руска територия.

Грузия ще загуби милиарди евро за възстановяване на инфраструктурата, разрушена вследствие на военния конфликт. Поне 10 млрд. евро пък ще бъдат загубите от забавянето на различни проекти, свързани с изграждането на нефто- и газопроводи.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 18.09   96 г. – След убийството на Домициан за римски император е определен Нерва – първият от Петимата добри императори. 1502 г. – Христофор Колумб достига...