До 15 септември закритите учебни заведения ще станат 350

14.08.2008 | 17:00
по статията работи: econ.bg
СБУ настоява единният разходен стандарт за издръжка на учениците да се увеличи до 1263 лв.
До 15 септември закритите учебни заведения ще станат 350

Синдикатът на българските учители (СБУ) настоява разходният стандарт за издръжка на едно дете-ученик да се увеличи, в зависимост от вида на училището, от 104 до 169 лв. месечно или средно с 10.6%. В момента той е 1151 лв. годишно средно за страната (980 лв. за София), а през новата учебна година трябва да стане 1263 лв. Ангажимент в този смисъл е поело Министерството на образованието и науката (МОН) преди два месеца, когато обяви, че внася за съгласуване в Министерския съвет (МС) проект на постановление за увеличаване на единните разходни стандарти за издръжка на учениците, считано от 1 юли 2008 г. До средата на август обаче обещаното увеличение не е получено. Това обяви на пресконференция днес (14.08.08) председателят на СБУ Янка Такева. Тя
изясни ситуацията около фалитите на учебни заведения в страната, единния разходен стандарт за издръжка на учениците и вероятността за бъдещи протести на учителите.

Увеличението в размер на 10.6% е крайно необходимо за училищата, за да могат те да покрият разходите си, защото в стандарта е включена и издръжката за самите учебни заведения. Според Такева за исканото увеличение са нужни около 61 млн. лв. СБУ има подозрения, че щом до момента тези пари не са отпуснати за образованието, те ще бъдат прехвърлени към други фондове, като САПАРД, ФАР и ИСПА.

От септември 60% от учебните заведения в България ще бъдат затруднени финансово заради повишените цени на тока, водата, парното и необходимостта от поддръжката на нормалния учебно-възпитателен процес. Също така няма да могат да се заделят финансови средства за увеличаване на работните заплати на педагогическия и непедагогическия персонал и за подобряване на материално-техническата база.


Ако проблемът с увеличението на разходния стандарт за ученик не бъде решен, тези училища ще срещнат проблем с издръжката си, а голяма част от тях ще фалират, прогнозира Такева. Ако едно учебно заведения няма достатъчно средства, ще трябва да състави собствен оздравителен план. При положение, че и след изпълнението на плана училището не може да се справи финансово, ще се преминава към закриването му. СБУ апелират към правителството и МОН да изпълнят ангажиментите си относно финансирането на учебните заведения. Такева допълни, че още от юли представители на синдиката провеждат разговори с депутати от управляващата коалиция, за да могат да ги накарат да лобират за изпълнение на предначертаните планове.

В параграф 77 от Закона за бюджета за 2008 година е записано, че има резерв в размер на 300 млн. лв. за покриването на финансови нужди и потребности на различните отрасли и сфери. Това веднага снема опасенията от нужда на корекция в бюджета за 2008 година, за да стане факт обещаното увеличение на издръжката на учениците, обясни Такива.

До вчера (13.08.08) са закрити 271 учебни заведения. До 15 септември по разчети на СБУ ще затворят врати общо около 350 учебни институции – 300 по предложение на общинските сесии, 34 професионални гимназии и около 17 извънучилищни образователни звена.


Вследствие на закриването на тези 350 училища около 5000 учители ще излязат на борсата за безработни, а около 6 000 деца ще трябва да бъдат пренасочени към средищните и защитените училища.


Оттук следва друг голям проблем, обясни Такева. МОН все още не е съобщило кои са защитените училища съгласно последното изменение в Закона за народната просвета. Според закона за този тип училища трябва да бъдат отпуснати допълнително около 10 млн. лева, с които да бъдат осигурени транспорт и столово хранене за учениците там, както и целодневна организация на работата. Тези средства също не са отпуснати. Защитените училища трябва да са 150, а до момента са 74.


Като друг проблем в образователната система Такева посочи липсата на достатъчно учители по информационни технологии и чужди езици. Този недостиг ще бъде в пълна сила и през тази учебна година, смята председателят на СБУ.


В заключение Такева обобщи, че СБУ настоява в държавния бюджет за 2009 г. да бъде заложено увеличение на единния разходен стандарт за издръжка на ученик до 1 700 лв., 5% от БВП да бъдат предвидени за образование, заплатите на учителите да бъдат увеличени през януари и юли 2009 година, както и да им бъдат осигурени ваучери на стойност 40 лв. всеки месец.


Ако правителството изпълни исканията на синдиката, стачки няма да бъдат провеждани, обясни Такева.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 16.10   1555 г. – По заповед на Мария I Тюдор са изгорени като еретици двама протестантски епископи. 1793 г. – В Париж е гилотинирана Мария-Антоанета, кралица на...