Вълчев счита матурите за най-голямата си победа 3

15.08.2008 | 16:23
по статията работи: Апостол Апостолов
6000 видеокамери ще следят за преписвачи на поправителните държавни зрелостни изпити
Вълчев счита матурите за най-голямата си победа

Министерството на образованието и науката (МОН) ще инсталира камери за видеонаблюдение при провеждането на поправителните държавни зрелостни изпити през септември. Училищният "Биг брадър" ще обхване 6000 стаи, в които ще се проведе изпитът. Това съобщи образователният министър Даниел Вълчев, който на пресконференция днес представи постигнатите от оглавяваното от него ведомство резултати през последната година. Технологичното нововъведение ще позволи пълно проследяване на изпитния процес и ще даде възможност да се реагира адекватно в случай на подаване на сигнали за нарушаването му. Камерите няма да бъдат монтирани за постоянно, а само за деня на изпита. Цената им е нищожна и няма да утежни бюджета на министерството, поясни Вълчев.

Като цяло просветният министър отчете, че по-голямата част от предварително поставените цели през миналата година са намерили практическа реализация. Той обясни, че е доволен като цяло от направеното през изминалите 3 години от мандата си, като за най-голяма своя победа смята провеждането на матурите през тази година. Вълчев ще предложи догодина матурите да бъдат преди 24 май, за да разполагат учениците с повече време за кандидатстудентска подготовка.

По време на своя отчет Даниел Вълчев се спря на резултатите в областта на образованието, като ги разграничи на 3 нива – училищно образование, университет, наука.



Министърът на образованието и науката Даниел Вълчев не изневери на традицията да запали свещичка върху малък кекс (символизираща поредната му, 3-та година начело на ведомството) преди да направи годишната равносметка на повереното му министерство


Училищно образование


През миналата година като успех се отчита въвеждането на системата на делегираните бюджети във всички държавни и общински училища. Към края на 2007 година на делегирани бюджети са над 600 училища в 45 общини. Въпреки критиките и песимистичните сценарии за нейното прилагане, от министерството отчитат, че над 97% от общините коректно изпълняват задълженията си към училищата.

Като успех още се отбелязва силният старт на системата за външно оценяване на знанията на учениците. През следващата година системата ще обхване, освен учениците от IV и V клас, и тези, които завършват VI клас.

Министър Вълчев припомни, че вече безплатни учебници ще получават освен учениците от I до IV клас в държавните и общинските училища, и тези от V до VIII клас, както и всички ученици от I до VII клас в частните учебни заведения.

Видими резултати има и по посока на материалната база. Над 98% от училищата са с високоскоростен Интернет. По Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" са предвидени 40 млн. лева за развитие на ИКТ в образованието. През следващата година се предвижда на 20 000 учители да бъде осигурен домашен Интернет и специализиран софтуер за техните нужди.

Министерството вече мисли и за цялостна модернизация на 300 училищни кабинета по химия, физика и биология. По думите на Даниел Вълчев специализираните кабинети не са модернизирани от 25 години.

Говорейки за промяната в облика на средното образование, от министерството не подминаха и визията на самите ученици. През миналата година над 45 000 ученици са облечени в униформи, като за тази цел са били заделени 500 млн. лева.

През последната година все повече наши деца ни карат да се гордеем с техните успехи в различни световни образователни турнири и олимпиади. Затова министерството предвижда да задели 3 млн. лева във фонд за подготовка на подрастващите за явяване на олимпиади. Други 20 млн. лева пък ще бъдат пренасочени за финансиране на извънкласни дейности.

Над 97% от учителите вече са обхвати от системата за диференцирано заплащане, заяви Вълчев. През тази година за целта са предвидени 15.1 млн. лв., а догодина сумата ще нарасне на 44 млн. лв. От тази година възнагражденията на  учителите са децентрализирани чрез въвеждането на делегираните бюджети на училищата. Министърът посочи, че от 1 юли най-ниската учителска заплата не може да бъде по-малка от 450 лв., а средната заплата от 650 лева е достигната в много от училищата. Тя обаче няма да е такава за всички учители. "Ще има както по-ниски заплати, така и по-големи от 650 лева", обеща Вълчев.

Запитан дали изнесената вчера от председателя на Съюза на българските учители Янка Такева информация (че до 15 септември ще затворят врати общо около 350 учебни институции) отговаря на истината, министър Вълчев призна, че цифрата е близка до реалната.

Директорите на училища предварително дават заявки за разкриване на паралелки след 7 клас, които обаче след това не могат да бъдат запълнени с ученици. Това е и причината да се закриват такива паралелки, обясни Вълчев в отговор на друг въпрос. Това са необмислени действия от страна на училищните ръководства, за които се предвижда министерството да ги глобява, заяви Вълчев. Предстои през следващите седмици да се проведат срещи между  директори на училища и представители на МОН, на които да бъде изяснен въпросът с броя на местата след 7 клас.

Висше образование


Според годишния анализ на МОН, една от най-сериозните промени във висшето образование е свързана със стимулирането на конкуренцията между университетите чрез разширяване на приема на студентите. За следващата учебна година се предвижда броят на местата за обучение на студенти да е 58 802, или с 6000 повече спрямо учебната 2007-2008 г. С 46% е увеличен и броят на местата за докторанти – 1403 при 963 през 2006-2007 г

Наука


Основната задача пред министерството през следващата година е да бъде приета Стратегия за развитие на научното изследване. Очаква се средствата в специализирания фонд "Научни изследвания" да се увеличат, като за 2008 г. бюджетът на фонда е бил над 60 млн. лева.

След като министърът представи поредицата от успешни проекти на МОН, Econ. bg го попита какво не е успяло да реализира ведомството през миналата година и е останало в плановете за настоящата. Вълчев заяви, че две основни неща не са завършени и работата по тях все още продължава – Законът за училищното образование и Програмата за развитие на професионалното обучение. Министърът заяви, че се надява те да бъдат подготвени и приети до края на годината.  

Пълния отчет за дейността на МОН може да видите в рубриката "Анализи" на Econ.bg




 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 11.10   1531 г. – Швейцарският реформатор Улрих Цвингли загива в битка при Капел по време на втората война на религиозна основа между швейцарските протестантски и католически...