Шеф в ДАНС беше уволнен заради подслушването на депутати

26.09.2008 | 16:38
по статията работи: Петър Чернев
ДСБ поиска оставката на Петко Сертов. Готвят промяна в Закона за специалните разузнавателни средства
Шеф в ДАНС беше уволнен заради подслушването на депутати

Директорът на дирекция "Сигурност на Държавна агенция "Национална сигурност" Владимир Писанчев е бил отстранен от длъжност след вътрешна проверка, съобщиха от пресцентъра на ДАНС, цитирани от Дневник.bg. Според правилника за прилагане на Закона за ДАНС, звеното контролира и отговаря за достъпа и обработката на класифицираната информация в спецагенцията.

Междувременно, след извънредно заседание, вътрешната парламентарна комисия е поискала проверка дали е искано да се вземат разпечатки на телефоните на депутати, съобщи агенция "Фокус". Във вторник ръководството й - Минчо Спасов (НДСВ), Татяна Дончева (БСП), Касим Дал (ДПС) и Борислав Българинов (БНС), както и двама представители на опозицията, ще посетят ДАНС, за да се направи проверка на фактите, свързани с работата на специалните разузнавателни средства и намесата на политически лица в тази дейност.

Петко Сертов трябва да подаде оставка от поста председател на ДАНС, заяви депутатът от ДСБ Атанас Атанасов пред журналисти в парламента. По думите на Атанасов със скандала с разпечатките на депутатските телефони се цели отклоняване на общественото внимание.

Истината е, че разследващи журналисти са попаднали на данни, че под егидата на ДАНС се възстановяват контрабандните канали на Държавна сигурност, съобщи още Атанасов.

По време на днешното заседание на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Петко Сертов е запитан директно дали е разпоредил проверка във връзка с изнесената информация в сайта "Опасните" и председателят на ДАНС е отговорил отрицателно. „Това е директно доказателство, че на практика той участва в една операция по прикриване на това разкритие. Затова ние смятаме, че той трябва да подаде оставка”, заяви Атанасов.

Според Атанасов има връзка между проверката на сайта „Опасните” и разпечатките на телефоните на депутати. Това е заявил самият Сертов. Атанасов обаче беше категоричен, че най-важното е, че журналисти са разкрили възстановяването на контрабандните канали на ДС и са публикували информацията във въпросния сайт. Заради това е направена проверка на самия портал, но не и по отношение на информацията в него..

На въпрос това ли е изнесената класифицирана информация, Атанасов отговори: „Не разбрахме коя е тази информация. Сертов заяви, че има изтичане на част от класифицирана информация”.

Атанасов обаче отказа да отговори дали депутатите, чиито телефонни разпечатки са изискани от ДАНС, са били информаторите, от които е изтекла класифицираната информация. „Повече за депутати не искам да говоря, това не е същ, това не е същественото и цели отклоняване на вниманието”, заяви Атанасов.

Искането на разпечатки от телефонните разговори е нарушение на конституцията, на личната кореспонденция и личното пространство на депутатите. Това заяви министърът на правосъдието Миглена Тачева след откриването на нова сграда на Главна дирекция „Съдебна охрана”. Тачева съобщи, че разпечатките от телефонни разговори ще станат специални разузнавателни средства, информира Дарик радио.

"На първо място представлява нарушение на кореспонденцията. Има основни човешки права, които са закрепени в нашата конституция и всеки е задължен да ги спазва. Никой човек, без значение дали е депутат или не, спрямо него не би трябвало по този начин да се провежда разследване. Разследването се провежда по нормите на Наказателно-процесуалния кодекс. Специалните разузнавателни средства се прилагат и използват по нормите на Закона за специалните разузнавателни средства. Няма спор, че тук има нарушение. Към този момент, въпреки че няма изрична забрана в закона по какъв начин да се ползват тези разпечатки, има конституция и тя е нарушена."

"Сега, за да няма оттук насетне някакви спорове, ще има промени в закона, които да регламентират същия ред, по който се прилагат и използват СРС-тата както и тези разпечатки. Ще бъде разписано в новите промени и на Закона за специалните разузнавателни средства, и на Наказателния кодекс, и на Наказателно-процесуалния кодекс. Това е нещото, което трябва да преодолеем. То много ясно е разписано в решението на Европейския съд за правата на човека, че всеки български гражданин по този закон е застрашен и не му са гарантирани правата", каза още Тачева.

Кандидатите за служители на Държавна агенция „Национална сигурност“ не трябва да са по-възрастни от 40 г. Това става ясно от приета наредба за специфичните изисквания към желаещите да правят кариера като агенти на нашумялата покрай подслушването на депутатите държавна агенция. Всеки кандидат ще бъде надлежно проверяван от служителите на агенцията.

В информационните фондове на МВР се проверява семейното положение, съдебното досие, завършено образование, последно месторабота, писмени сведения за всички близки кръвни роднини. Особен интерес представлява проучването на интересите на кандидата. Терминът включва средата на общуване, начинът на живот, интересите и наклонностите на кандидата.

При получаването на противоречиви информации, разследването продължава до пълното им изясняване. Нивото на интелектуалните способности на кандидатите за агенти пък се определя с тест по специализирана методика на изследване.

Психологичното изследване на кандидата включва тест и интервю. Всеки новоназначен агент се изпраща на задължително обучение в Центъра за професионална подготовка или други учебни заведения със заповед на председателя на държавната агенция.

снимка: Sofia Photo Agency

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 17.09   1156 г. – Основано е херцогство Австрия. 1176 г. – Византийско-селджукски конфликти: В Битката при Мариокефалон Византия губи надеждите си за отвоюване на Мала...