Трима българи сред стоте най-богати хора в Централна и Източна Европа

21.10.2008 | 18:36
по статията работи: Петър Чернев
Най-богатият европеец, според класацията на списание "Впрост", е руският депутат Сулейман Керимов. Неговото състояние се оценява на 24.5 млрд. долара
Трима българи сред стоте най-богати хора в Централна и Източна Европа

Най-богатите българи, според класацията на авторитетното полското списание "Впрост" на стоте най-богати хора в Източна и Централна Европа, са Васил Божков, Христо Ковачки и Валентин Захариев. Васил Божков е на 61-во място със състояние, което се оценява на 1,35 милиарда долара. Христо Ковачки е на 98-о място със 700 милиона долара, а Валентин Захариев - на стотно със 680 милиона долара, информира Дневник.bg, позовавайки се на информация на БТА.

Най-богатият европеец според полското издание, е руският депутат Сулейман Керимов, чието състояние се оценява на 24,5 млрд. долара. Миналата година в аналогичния рейтинг Керимов беше едва четвърти. Той увеличи състоянието си благодарение на изгодната продажба на пакетите от акции от "Газпром" и "Сбербанк", а с печалбата изкупи около 3 процента от акциите на "Дойче банк" и книжа от "Морган Стенли", "Креди Сюис" и Ю Би Ес.

Тази година сред стоте най-богати европейци има 24 украинци, като най-богат от тях се оказва депутатът от Партията на регионите и собственик на водещата финансово-промишлена група СКМ /Систем Кепитал Мениджмънт/ Ринат Ахметов, чието състояние полското издание оценява на 23 млрд. долара. Миналата година със състояние 18,7 млрд. долара той заемаше едва четвърто място. Стремителният ръст според украински експерти се обяснява с повишаването на цените на металите през първото полугодие на 2008 г.

2008 г. стана успешна и за Игор Коломойски, един от спонсорите на Блока на Юлия Тимошенко, който е седми. Активите на днепропетровския бизнесмен и собственик на групата "Приват" се оценяват на 11,4 млрд. долара. През 2008 г. е обеднял само един украински милиардер - собственикът на мариуполския металургичен комбинат Владимир Бойко.

След Ринат Ахметов в списъка на полското списание е съсобственикът на швейцарската група Gunvor, през която минава една трета от износа на руския петрол, Генадий Тимченко със състояние, оценено на 20 млрд. долара.

За една година най-много от всички милиардери е загубил собственикът на "Руский алюминий" Олег Дерипаска. Финансовата криза според "Впрост" е изяла 15 млрд. долара и сега бившият лидер в рейтинга е едва пети.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 30.04   311 г. – Римският император Галерий издава едикт, според който християните са законно признати в Римската империя. 1671 г. – Петър Зрински и Фран Кръсто...