НКЖИ ще вложи 150 млн лв. през 2009 година

10.12.2008 | 17:00
по статията работи: Апостол Апостолов
Антон Гинев: "Надяваме се, че няма да се стигне до закриване на железопътни линии"
НКЖИ ще вложи 150 млн лв. през 2009 година

Автор: Апостол Апостолов, Econ.bg – Велико Търново

През 2009 година Национална компания „Железопътна инфраструктура” (НКЖИ) ще инвестира 150 млн. лева. От тях близо 5 млн. лева ще бъдат заделени за осигурителна техника. Целта е да се минимизира човешката грешка. Това заяви на семинар във Велико Търново Антон Гинев (на снимката долу), генерален директор на НКЖИ. Към тази сума са предвидени допълнителни 94,5 млн. лева за железопътния транспорт. Средствата са заложени в проектобюджета на държавата за следващата година.

Гинев отчете още, че се наблюдава градация в размера на инвестициите. През 2008 година са инвестирани 150 млн, през 2007 г. - 140 млн. лева, докато през 2003 година - едва 20 млн, лева.

НКЖИ е разработила няколко варианта за борба с кризата, съобразно средствата от държавния бюджет. От компанията се надяват, че няма да се стигне до закриване и железопътни линии, каза още Антон Гинев.

Генералният директор заяви, че ще годината ще завърши с разплащане на задълженията към работниците. Днес ще бъдат преведени заплатите им за месец октомври. До Нова година ще бъдат изплатени и останалите задължения, обеща Гинев. Той още каза, че със синдикатите са се разбрали, че няма да има масови съкращения, ако на компанията се осигури достатъчен финансов ресурс. Дали ще се стигне до съкращения, ще стане ясно след гласуването на Закона за държавния бюджет на второ четене.

През 2009 г. компанията планира да вложи над 4 млн. лева за модернизация на 23 прелеза. Предвижда се подмяна на ръчните бариери с автоматични прелезни устройства и системи за видео наблюдение.

По време на семинара беше отчетено, че през тази година средно месечните закъснения, причинени от повреди в контактната мрежа, са намалени наполовина. През второто полугодие на 2008 г. са отчетени средно месечно 2618 минути закъснения на влаковете спрямо 4847 минути през второто полугодие на 2007 година. Това е станало възможно след ефективното усвояване на определените за поделение „Енергетика” инвестиции в размер на 6 млн. лева. Догодина по програми за подмяна на съоръжения и подобряване на организацията на труда поделение „Енергетика” планира да усвои близо 10,920 млн. лева. През тази година компанията е загубила над 405 000 лева от кражби по релсовия път. Изказването на Антон Гинев може да чуете в аудиофайла след материала.

Междувременно стана ясно, че на днешното си заседание правителството е решило на НКЖИ да бъдат предоставени 25 млн. лв. за капиталов трансфер и текуща поддръжка. Целта е повишаване на сигурността и безопасността на превозите, постигането на по-висока скорост на и намаляване времето за пътуване. 5 млн. лв. се осигуряват за развитие и разширения на летище Пловдив. С модернизирането на аерогарата ще се подобри обслужването на пътниците, чийто брой нараства. Проектът предвижда разширение на съществуващия перон, цялостна реконструкция и модернизация на електрозахранващата и осветителна система. Предоставеният финансов ресурс е за сметка на неусвоени средства по държавните инвестиционни заеми за 2008 г., които са планирани в централния бюджет.


Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 10.09   1588 г. – В Англия се завръща третата морска експедиция обиколила света, начело с Томас Кавендиш. 1611 г. – Въстание в Янина. 1627 г. – Започва обсадата...