Амнезията свърши, студентите излязоха на шествие-протест

12.12.2008 | 15:00
по статията работи: Апостол Апостолов
Студентски град на студентите и увеличаване на полицейското присъствие в квартала, поискаха близо 500 млади хора днес
Амнезията свърши, студентите излязоха на шествие-протест

Поход срещу беззаконието и престъпността

Почти седмица след като 20-годишният студент по фармация Стоян Балтов беше пребит до смърт от свои връстници пред столична дискотека, студентите в София излязоха на шествие-протест против беззаконието и престъпността, властващи в кв. "Студентски град".


Колоната от младежи тръгна към 10:30 часа от зала “Христо Ботев", премина през лобното място на 20-годишния студент – дискотека “Амнезия", след което се отправи към единствения параклис в Студентски град, за да завърши пред общината. Там студентите представиха исканията си пред кмета на общината Димитър Дилчев и обявиха, че ако действията по тяхното изпълнение не се предприемат още от следващия понеделник (15.12.08), събитията от днешния ден ще продължат и в бъдеще.

 


Близо 500 студенти участваха в похода срещу насилието и престъпността, който се проведе тази сутрин в Студентски град


Основните искания на жителите на Студентски град са: засилване на присъствието на органите на реда в квартала; стриктна проверка на условията за безопасност в дискотеките и затварянето на тези, които не отговарят на тях; спиране на безконтролната продажба на алкохол в заведенията, подобряване на инфраструктурата в квартала.

Всичко това участниците в шествието обобщиха в желанието си “Студентски град да се превърне отново в място за учене и отдих на студентите", а не да продължи да бъде градът, в който стъмни ли се, заприличва на бордей, в който последната дума имат криминални лица, голяма част от които дори не са стъпвали в университет.

В самото шествие се включиха близо 500 души, носещи плакати с лозунги като “Студентски град на студентите", “Вън мутрите от Студентски град" и “Не оправдавайте умишлено убийство". Беше започната и подписка за отсъждане на максимално наказание за убийците на Стоян Балтов.

Студентски град се превърнал в Лас Вегас, студентите поставиха ултиматум

По-рано тази сутрин в предаването на Дарик радио "Дарик кафе“ студентката Адриана Иванова каза, че днес протестът е по-въздържан заради траура на близките на Стоян, но обясни, че оттук нататък започват сериозни протестни действия. Даваме ултиматум на властите – какво ще направят до вторник вечерта. Тогава каним на среща всички министри: министър-председателя Сергей Станишев, министъра на образованието и науката Даниел Вълчев, на вътрешните работи Михаил Миков, на здравеопазването Евгений Желев, правосъдния министър Миглена Тачева, кмета на София Бойко Борисов и на Община Студентска Димитър Дилчев, както и ректорите на всички висши учебни заведения. Те заедно трябва да решат как да променят ситуацията в Студентски град.


Тя обясни, че в момента "Студентски град не е място за учене, той е нещо като Лас Вегас на София, където има казина, но няма библиотеки, това е място, подстрекаващо криминогенните прояви, подстрекаващо всичко друго без ученето. "Против тази ситуация сме", обясни Адриана Иванова.

Пловдив се включва в студентския протест

Над 400 студенти от пловдивските вузове ще направят траурно шествие в събота от 11.00 часа до 13.00 часа, съобщиха от общината. То е инициирано от членовете на Студентския съвет на Медицинския университет в Пловдив и ще започне от аптека "Марица", като ще премине през Римския стадион, по главната улица и ще спре пред Централна поща.

"Искаме да покажем съпричастност със скръбта на близките на Стоян и да подчертаем, че очакваме справедлива присъда за убийците", каза Чаушев за радио Пловдив. "Надяваме се, че това няма да е поредното безнаказано убийство в България", добави той.

5 000 подписа срещу превръщането на Студентски град в свърталище на пияници, наркомани и убийци събраха в Сливен

Над 5 000 са събраните подписи в протестната декларация, организирана от преподаватели от 10 СОУ „Й. Йовков” в Сливен, където работи майката на убития студент Стоян Балтов. В нея са се включили всички училища от град Сливен, от четирите общини в областта – Сливен, Котел, Твърдица и Нова Загора, преподаватели и помощен персонал от детските градини, служители в Районната здравноосигурителна каса, Регионалния център по здравеопазване, Община Сливен, Регионалния инспекторат на МОН, съобщи Дарик радио.

Исканията са Студентски град да бъде върнат на студентите, да се забрани продажбата на алкохол там, да се затворят увеселителните заведения и на тяхно място да се отворят библиотеки, спортни бази и клубове по интереси за младите хора, да се засили полицейската охрана не само в районите на дискотеките, а и около студентските блокове.

В понеделник, 15 декември, подписката и исканията ще бъдат изпратени на председателя на Народното събрание Георги Пирински с копие до Министерски съвет, Министерството на образованието, МВР, омбудсмана на Републиката Гиньо Ганев и до кмета на София Бойко Борисов.

Всичко в дискотеките е изрядно

Междувременно стана ясно, че тази нощ служители на полицията и инспектори от Столичния инспекторат на седем заведения са извършили проверка на интернет клубове и дискотеки в Студентски град. Не са установени нарушения по отношение на продажбата на алкохол и цигари на деца под 16-годишна възраст, съобщи заместник-кметът по образование на Столичната община Йорданка Фандъкова.


20-годишният студент по фармация Стоян Балтов беше пребит до смърт от свои връстници пред дискотека "Амнезия"

Проверката не е установила и присъствието в проверяваните заведения на лица под 18-годишна възраст. Засилените проверки ще продължат, допълни Фандъкова. Особено засилени ще бъдат проверките през ваканционните дни за учениците.


Автори на статията: Георги Любомирски, Апостол Апостолов

Снимки: Георги Любомирски

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 06.06   1523 г. – Густав Васа е избран за крал на Швеция, с което настъпва края на Калмарската уния. 1853 г. – Основан е град Аламида, щата Калифорния, САЩ. 1882 г....