Парното поскъпва с до 19% от 1 януари, газта - с над 14%

23.12.2008 | 13:01
по статията работи: Петър Чернев
Най-голямо ще е поскъпването на цената на парното в София - 18.79%. ДКЕВР отново не удовлетвори исканията на "Булгаргаз"
Парното поскъпва с до 19% от 1 януари, газта - с над 14%

Парното отопление в страната ще поскъпне с между 7 и 19 на сто от януари. Това е окончателното решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), съобщиха от комисията. Според решението на регулатора, взето на закрито заседание, новата пределна цена на "Топлофикация–София" АД е 81,17 лв./МВтч без ДДС, което е корекция с 18,79 на сто.

В Пловдив цената на "топлото" ще е по-висока със 17,37% и ще достигне до 88,12 лв./МВтч. Цената на парното за "Топлофикация–Плевен" ще бъде коригирана на 87,29 лв./МВтч., което е повишение с 16,97%. В морската ни столица Варна топлоенерегията ще поскъпне с 15,54 на сто и ще струва на потребителите 84,77 лв./МВтч . Най-малко е поскъпването в Бургас, като абонатите там ще усетят промяна от 6,37 на сто в посока нагоре до 73,20 лв./МВтч. Всички цени са без ДДС.

Новите цени на парното отопление влизат в сила на 1 януари 2009 година и са резултат от поскъпването на природния газ от същата дата, подчертаха от ДКЕВР.

Крайната цена на "синьото" гориво от Нова година ще бъде увеличена с 14,11 на сто през първото тримесечие на 2009 г. до 614,66 лв. за 1000 куб. м. без ДДС. Корекцията е със 76 лв. върху цената на „Булгаргаз” ЕАД в момента (538,66 лв. за 1000 куб. м. без ДДС), припомня Дарик радио.

Експертите на регулатора са направили изчисленията си на базата на понижението в цената на алтернативните горива на международните пазари за последните девет месеца и таксите за съхранение на природен газ в газохранилището в Чирен. В утвърдената от ДКЕВР пределна цена на природния газ е включена и търговска надценка за газовото дружеството от 3%.

От газовата компания поискаха увеличение на цената на горивото с 21,31%. За пореден път обаче регулаторът не удовлетворява исканото от държавния доставчик поскъпване на природния газ.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 24.06   217 г. – Втора пуническа война: Състои се Битката при Тразименското езеро, в която картагенците, ръководени от Ханибал, организират една от най-големите и успешни...