Правят пълен списък на търговските обекти в Студентски град

16.01.2009 | 10:12
по статията работи: Апостол Апостолов
Студенти обсъждаха реституцията – безумна и дивашка или умерена и планувана
Правят пълен списък на търговските обекти в Студентски град
Автор: Апостол Апостолов, Econ.bg

Повече от месец след убийството на студента Стоян Балтов в Студентски град в Софийския университет беше проведена дискусия за постигнатото досега. Припомняме ви, че повлияна от трагичния инцидент пред дискотека "Амнезия", студентската общност се обяви за радикални промени. На първия организиран протест студентите дадоха срок на държавата, в рамките на една седмица след трагедията да излезе с конкретни решения, които да прекъснат черната серия от трагични инциденти. По-късно този срок беше удължен до края на януари.

През този период част от студентите обявиха, че ще постигнат целите с протести. Други се разграничиха от този подход и поеха курса на мирните преговори с дискусии. За постигнатото и непостигнатото в Софийския университет снощи се проведе среща, първоначалният замисъл на която беше да се представи постигнатото до момента в преговорите, да се отчетат приетите решения за бъдещето на студентското градче и да се излезе с общо становище – какво предстои да се свърши оттук нататък.

Организаторите на събитието, сред които са студентската телевизия "Алма Матер", Студентският съвет на Журналистическия факултет, Сдружението на младите учени “Cogito" и др., в присъствието на министъра на образованието и науката Даниел Вълчев, бяха предвидили предварително да бъдат дискутирани въпроси като: мерките срещу насилието; инфраструктура и застрояване; реституцията на имоти в Студентски град.

"Смисълът на срещата е не да се политизират исканията на студентите, заяви специално за Econ.bg  Маряна Конова, координатор на днешното събитие. В момента се наблюдава ситуация на ескалиращо напрежение, което не е породено от студентите, подчерта още тя. Пълния запис може да чуете след материала.

Студентите отчетоха, че през този период са проведени различни срещи и са конкретизирани точни срокове за действия от страна на държавните институции.

До края на месеца е поставен срок администрацията на район „Студентски" да извърши проверка на всички търговски заведения. До 31 януари ще бъде изготвен пълен списък на търговските обекти. Документът ще изясни тяхната дейност, статут, начин на отдаване, дали общежитията са на държавна или общинска територия.

До средата на февруари е поставен срок Министерството на вътрешните работи да покаже политиката на ведомството по отношение на Студентски град. Поет е ангажимент за увеличаване на полицейското присъствие, изграждане на единна система за видеонаблюдение, която да обедини камерите на всички общежития. 

Предвижда се още най-късно до средата на февруари да бъдат актуализирани наредбите за вътрешния ред в общежитията.

Министерството на образованието и науката и Столичната община
са поели ангажимент да бъдат изготвени нормативни актове, които да задължат собствениците на търговски обекти да поставят камери.

На 23, 24, 25 януари 2009 г. (петък, събота и неделя), Националното представителство на Студентските съвети в България свиква Общо събрание.

Уточнено е също, че до 10 март трябва да има действащ Закон, който да регламентира статута на земите на университетите и общежитията, стопанисвани от съответните учебни заведения.

В тази връзка, вчера депутати, по време на обсъждането на първо четене на промените в Закона за устройство на територията, предложиха Временна комисия да провери как са били реституирани имотите в Студентския град. С тях се забранява реституцията на земи в обществени обекти на образованието, здравеопазването и културата, съобщи по-рано БНТ. За вече върнати имоти, върху които може да се строи, но строителството не е започнало, се спира временно действието на подробните устройствени планове.

Единствено министрите на образованието, здравеопазването и културата могат да дават разрешение за промяна на предназначението на устройствените планове, когато се касае за реституция на обекти като учебни, здравни и културни заведения. В мотивите на Министерския съвет за изменението в закона се отбелязва, че целта е да се намали възможността за предназначение на съответния имот. Когато има издадено разрешително за строителство се предвижда налагането на 3-годишен мораториум. През това време трябва да се прецени дали да се премине към процедура за отчуждаване.

"Де факто признаваме пред обществото, че в България липсва държавност", коментира депутатът от ОДС Христо Кирчев, цитиран в днешния брой на "Монитор". Според него няма студентски кампус по света с толкова ярко изразено безредие. Той даде за пример американските кампуси, които са много строго охранявани и където е абсурд да се внесе алкохол. Кирчев определи недоволството на студентите като справедливо, но закъсняло. Той не приема като адекватна мярка ограничаването на реституционните възможности на хората заради това, че държавата е слаба, и призова институциите да започнат да си вършат работата.

Председателят на групата на БНД Борислав Ралчев пък попита защо са приоритетни точно областите образование, здравеопазване и култура. Той смята, че спортните имоти също често са обект на подобни реституционни искове. Депутатът се обяви и срещу поправката за налагане на 3-годишен мораториум за строителство.

"През годините дадохме право на едно частно действие да ощетява едно актуално обществено действие", коментира и депутатът от Коалиция за България Силвия Алексиева. Според нея изготвените поправки за ограничаване на реституцията в имотите са закъснели. Въпреки това тя отчете, че законопроектът гарантира баланс между обществени и частни интереси.

Коментар на министъра на образованието и науката по този случай може да чуете в прикрепения файл след материала.

 
В рамките на дискусията министър Даниел Вълчев припомни за дейността на правителството през миналата година по отношение на образованието. За първи път, централизирано от държавния бюджет, са отпуснати средства за реновиране на общежития, отчете министърът и поясни, че в страната има 126 сгради на студентски общежития.

Едва ли ще бъде възможно, което и да е правителство, в рамките на един бюджет, да съумее да реновира всички сгради едновременно, смята министърът.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 07.06   1099 г. – Кръстоносците от Първи кръстоносен поход започват петседмична Обсада на Йерусалим. 1494 г. – Испания и Португалия подписват под егидата на папата...