МВР ще ни следи в Интернет ограничено

19.02.2009 | 10:26
по статията работи:
Следенето ще бъде извършено, ако има съмнения за извършване на престъпление
МВР ще ни следи в Интернет ограничено

Народните представители решиха съобщенията в Интернет и телефонните разговори да бъдат проследявани само при случаите, когато има съмнения за тежки или компютърни престъпления, предаде БГНЕС. Това стана, след като промените в Закона за електронните съобщения бяха приети окончателно. При гласуването отпадна спорният текст, който даваше възможност за следене при всяка оперативна необходимост на МВР.

Достъпът до информация от мрежата ще става според Закона за специалните разузнавателни средства и Наказателно-процесуалния кодекс. Промените предвиждат 12 месеца да се съхраняват данните от електронните съобщителни мрежи, а срокът няма да може да бъде удължаван. "Не мога да кажа, че е ликвидирана възможността да се подслушва, но тя е ограничена", заяви Елиана Масева, депутат от ДСБ в кулоарите на парламента, минути след като бяха приети и гласувани промените в Закона за електронните съобщения.

Беше прието съхраняваните данни от операторите да бъдат за срок от 12 месеца, а не както беше заложено 24 месеца. Важна поправка беше и тази, според която министърът на вътрешните работи, председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" /ДАНС/ и председателят на  Държавна агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС) ще съхраняват и използват данните по проследяване и идентифициране на източника, на направлението, продължителността и типа на интернет - връзката. Тази дейност предвижда да се извършва при тежки и компютърни престъпления.

Масева заяви още, че ДСБ ще се обърне към президента във връзка с гласуваните в пленарна зала текстове за мултиплекса и раздаване на честотите.

Мултиплексите, които предстои да бъдат изградени с около 30 цифрови програми отново ще бъдат дадени без конкурс и то на едно единствено лице, с което се създава монопол, заяви Иван Иванов от ДСБ. Още днес той потвърди, че партията му ще изготви мотивирано писмо до Георги Първанов, за да могат да се върнат в пленарна зала за повторно гласуване спорните текстове. Ако президентът не направи това ДСБ ще съберат 48 подписа на депутати и ще сезират Конституционния съд, заяви още Иванов.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 14.05   1027 г. – Анри I е коронясан за крал на Франция. 1610 г. – Анри IV е убит и на трона застава 9-годишният му син Луи XIII. 1643 г. – Четиригодишният Луи...