Хлебопроизводители от Хасково заплашени от фалит

02.03.2009 | 18:26
по статията работи:
Нелегални хлебопроизводители създават нелоялна конкуренция в Бургас *
Хлебопроизводители от Хасково заплашени от фалит
* Информацията е актуализирана към 20:10 часа

Хляб в Хасково се продава за 65 стотинки

Хлябът в Хасково поевтинява, като понижението в цената на насъщния е с 10 ст. Най-масовият типов хляб в магазините вече струва 60 стотинки, хляб “Карина" се продава по 65 стотинки, нарязаният бял хляб - по 70 стотинки. Цените падат в резултат на решение на най-големия производител в региона Хлебозавод-Хасково.

В началото на февруари цените също паднаха, като тогава понижението бе средно с по 20 стотинки. И тогава новите цени определи хлебозаводът.

"Причините за поевтиняването на хляба не са икономически, а политически, цените падат заради предстоящите избори"
, коментира пред Дарик председателят на Съюза на хлебопроизводителите в Хасково Янчо Вутов. По думите му част от по-малките производители на хляб вече работят без печалба, заплашени са от фалит, но нямат друг избор, освен да се съобразят с тези, определени от хасковския хлебозавод.

Според Янчо Вутов новите цени не са в услуга и на хасковските потребители, защото резултатът вероятно ще е хляб с по-лошо качество. Единственият възможен ход в тази ситуация е да бъде сезирана Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Процедурата обаче е прекалено бавна и още в хода на проверката вероятно част от малките производители ще са фалирали, прогнозира Янчо Вутов.

Бургаските производители регистрират спад на продажбата с близо 30%

Нелегални хлебопроизводители от различни градове създават нелоялна конкуренция като продават хляб на много ниски цени в Бургас. Целта на фирмите е да пробият на пазара преди летния сезон, когато консумацията се увеличава многократно. От Съюза на хлебопроизводителите са сезирали прокуратурата за нарушенията. Обикновено те нямат регистрирани свои търговски обекти, разнасят хляба без данъчни документи или сертификат за качество, твърдят лицензираните производители, съобщи БНТ.

Заради нелоялната конкуренция само през последния месец продажбите на бургаските производители са спаднали с близо 30%. Мишена на нелегалните фирми са предимно малките магазинчета и околните села.

За да се снабдят с документи, обичайна практика сред търговците е да купуват по-малко хляб от лицензирани фурни. Останалото количество се зарежда от нелегалните производители и се реализира на доста по-висока печалба. В магазините признават, че съществува такава схема.

Производителите съветват да не се купува хляб без етикет за произход и състав. Ако върху него има и партиден номер, може да сте напълно сигурни, че той е произведен според всички изисквания на ЕС.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 20.03   1413 г. – Хенри V става крал на Англия. 1792 г. – Законодателното събрание на Франция официално одобрява използването на гилотината за екзекутиране. 1808 г....