МВнР: Нямаме информация за нова газова криза*

04.03.2009 | 11:46
по статията работи:
По-рано днес министър Димитров предупреди за възможно повторение на газовата криза от началото на годината
МВнР: Нямаме информация за нова газова криза*
Автор: Апостол Апостолов, Econ.bg

Има опасност от втора газова криза у нас

"Никой не крие, че има опасност от втора газова криза у нас. Така коментира министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров последните събития, свързани с газовите проблеми между Украйна и Русия. По всички канали вече официално е разпростанено, че Украйна има проблеми със заплащането, разкри министърът и апелира "да не се намесваме в отношенията на двете държави".

Актуалната информация е, че на 7 март, Украйна трябва да си плати за доставките природен газ. Към момента има индикации, че ще бъде ограничено подаването на "синьо гориво" по-скоро за украинците, отколкото транзитните доставки.

"Всички си спомняме, че през януари събитията се развиха по същия начин", припомни министърът. Петър Димитров подчерта, че кризата е неизбежна и страната ни се подготвя за този проблем.

Кризисният щаб работи. Нагнетява се допълнително газ в хранилището в Чирен. Водят се разговори с Гърция и Турция за осигуряване на газ при евентуална нова криза.

"Ако има заплаха, ще се повтори схемата, която вече беше стартирала", заяви Димитров.

Готвят нов план за действия, ако ни спрат доставките

До края на деня на сайта на министерството на икономиката и енергетиката ще бъде качен нов план за действия на Кризисния щаб, ако ни спрат доставките. Целта е не да се плашат хортата, а да знаят с какви количества ще разполагат, разясни още министърът.

Запитан дали ще подкрепи идеята на Борда на директорите на столичната "Топлофикация" поскъпването на парното да отпадне само за изрядните платци, Димитров е категоричен, че тази идея не може да бъде осъществена.

Никой не е предупредил "Булгаргаз" за нова криза

Няма официална информация, че подаването на природен газ ще бъде преустановено. Нито един от доставчиците на “Булгаргаз” не е потвърдил подобна информация, каза за Агенция “Фокус” изпълнителният директор на “Булгаргаз” Димитър Гогов. Той обаче смята, че след като един път синьото гориво за България беше спряно, същото може да се случи и втори път.

“Към момента “Булгаргаз” получава природен газ според договора за доставка, който разпределя. Какво ще стане след 6-7 дни – не мога да коментирам”, каза още изпълнителният директор на българската газова компания Димитър Гогов.

И в Министерството на външните работи не е постъпила информация за нова криза

Във външно министерство нямаме данни за настъпваща нова газова криза, каза за Агенция “Фокус” и зам.-външният министър Милен Керемедчиев. Министерството на външните работи (МВнР) е дало указание на посланиците ни в Русия и Украйна да следят много от близо ситуацията и в двете страни, от които зависят българските доставки на синьо гориво. “Газовата криза през януари се случи доста ненадейно, въпреки уверението на двете страни, че всичко е под контрол. Така че аз не очаквам да има някакво предварително оповестяване за такава криза. Нашите посолства в Русия и Украйна са инструктирани да следят от близо ситуацията, допълни Керемедчиев.

Поскъпването на парното отпада за всички столичани

"След като е отпаднало увеличението, то ще бъде за всички", категоричен е министърът. Той даде за пример Варна, която е въвела специална програма към коректните си платци.

Припомняме ви, че през януари тази година, "Далкия" Варна разработи програма с преференциални условия за коректните абонати. Подобна програма има намерения да стартира и ЕВН в Пловдив, каза още Димитров.

"Приветствам всички инициативи на "Топлофикация София" за подкрепа на лоялните и взимане на мерки срещу нелоялните абонати. Лансираната от дружеството идея, няма как да се случи", убеден е енергийният министър.

Бразилската компания CSN - най-сериозният кандидат-купувач за "Кремиковци"

Петър Димитров даде информация и за последните събития, свързани с металургичния комбинат "Кремиковци". Има нов кандидат за покупката на металургичния гигант, но са водени само предварителни разговори с компанията. Към момента продължават преговорите с най-сериозния кандидат - бразилската компания CSN. Те са на работно ниво, т.е. обсъжда се как точно да се реализират схемите, уточни Димитров.

"Смятам, че това е изключително сериозен инвеститор за "Кремиковци", подчерта министърът и допълни, че съдбата на завода зависи от цената на металите на международните пазари – а те продължават да падат.

*Статията е актуализирана към 15 часа.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 14.06   987 г. – По нареждане на Самуил е убит брат му Арон, обвинен в сътрудничество с византийците. 1645 г. – Английската революция: В Битката при Нейзби главната...