По-високите санкции за пътни нарушения се отлагат

06.03.2009 | 10:02
по статията работи:
Парламентът не прие промени в Закона за движение по пътищата
По-високите санкции за пътни нарушения се отлагат

Народните представители не приеха на първо четене промени в Закона за движението по пътищата, предложени от Министерския съвет, предаде Агенция “Фокус”. С 37 гласа „за”, 60 гласа „против” и 46 гласа „въздържали се” депутатите отхвърлиха проектопредложението. Решението беше взето след прегласуване.

Проектопредложението предвиждаше да се въведе необжалваемост на наказателните постановления, издадени по актове за установяване на административни нарушения, съставени въз основа на изготвени веществени доказателствени средства от технически средства или системи за явно наблюдение. В него се предлагаше още да се завиши глобата, която може да се налага с фиш от 50 на 100 лева. С предлаганите промени се завишаваха и размерите на налаганите санкции. Въвеждаше се и нов вид наказание – безвъзмезден труд в полза на обществото, което ще се налага от съдия от районния съд, като изпълнението му ще бъде осигурено от кмета на общината. В проектопредложението се предвиждаше още и нов механизъм за определяне на санкциите за управление на моторно превозно средство с превишена скорост. С промените се предвиждаше и задължение за носене на каски от водачите на велосипеди, а през нощта и на светлоотразителни жилетки.

С промените се създаваха условия и ред за извеждане от държавната администрация на дейността по провеждане на изпитите за придобиване на правоспособност за управление на МПС и на дейността по извършване на психологически изследвания. Проектопредложението предвиждаше държавата да запази функциите си по определяне на условията и реда за провеждането на изпитите, дейностите по изготвянето на изпитните въпроси и извършване на контрол при организирането, провеждането и оценяването на изпитите. Държавата си запазваше и инструментариума за недопускане на необосновани увеличения на цената за явяване на изпит. В преоктопредложението на Министерския съвет беше предвидено още при издаване на свидетелство за управление на МПС по категория "В" младият водача да придобива по-малко контролни точки, ограничение за превозване на млади хора освен в присъствието на опитен водач, забрана за управление на превозно средство с двигател с вътрешно горене с работен обем над 1600 куб. см.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 20.09   622 г. – Мохамед и негови последователи се преселват от Мека в Медина, което е начало на арабското летоброене. 1378 г. – С избирането за Климент VII за...