Официално - софиянци ще плащат по-ниски сметки за парно

12.03.2009 | 13:35
по статията работи:
Сметките за февруари все още не са готови. Почти 90% от сградите са получили по-малко парно през януари
Официално - софиянци ще плащат по-ниски сметки за парно

Цената на парното за софиянци се връща на стойността от декември със заповед на министъра на икономиката Петър Димитров от вчера
, предаде Агенция “Фокус". Заповедта важи за първото тримесечие. От април ще се решава дали да има нова с промяна на цените на природния газ. Припомняме ви, че цената към 31 декември преди увеличението с близо 19 % беше 68.33 лв за мегаватчас без ДДС.

Столичани трябва да усетят по-ниските цени и да бъдат компенсирани още във февруарската сметка или най-късно в тази през март. Димитров отрече сметките за февруари да са готови.

Заповедта ще важи за всички потребители – не само за изрядните клиенти, стана ясно още днес.

Оповестени бяха първите резултати от работата на комисията, назначена от Петър Димитров за проверка на януарските сметки на софиянци. Министърът определи резултатите като "меко казано любопитни".

12 834 са сградите, в които е имало битово потребление на топлоенергия. В 86.7 % от тях или 11 131 потреблението е намаляло с различен процент.
В 1703 сгради има увеличение. С до 20 % са се качили сметките в 1523 сгради, в 114 – с до 40 %, в 66 – има над 40 % увеличение на потреблението.
Оказва се, че сравнено със сметките, които са получили потребителите, "картинката не е точно такава и точно това се проверява от комисията".

При 19.6 % от всички потребители – 377 423-ма има намаление в сметките. В 8 028 сгради сметките са паднали дори над 60 %. В 80.4 % от сградите сметките са се повишили – като при 36.9 % от потребителите увеличението на сметките е над 34.7 %.

Димитров заяви, че първо трябва да се провери коректността на сметките. Проверка се извършва в 20 сгради. Капацитетът обаче е малък – по 3 топломера на ден.

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) определя максималната цена, над която не може да се скача, няма ограничение да се продава под тази цена, заяви Димитров. Той посочи, че като се види от началото на април каква е цената на природния газ ще се мисли "какви заповеди да се издават”.

Министърът не се ангажира с резултати от проверката и заяви, че тя се прави именно за да установи има ли пропуски.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 20.06   451 г. – Битка на Каталаунските полета: Войските на римския военноначалник Флавий Аеций спират ордите на хуна Атила. 840 г. – Руан е нападнат от викингите,...