Противоречия с цената на парното

17.03.2009 | 15:27
по статията работи:
Парното в столицата може да поевтинее с 6% от 1 април, но спрямо увеличението от месец януари с 19%. Глоба от 1 млн. лв. грози ЧЕЗ
Противоречия с цената на парното

От 1 април цената на топлинната енергия в София ще намалее с около 6%
. Това показват първоначалните сметки на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Те са направени във връзка с предлаганото намаление на цената на природния газ от началото на април. Това съобщи председателят на комисията Константин Шушулов, информира Дарик радио.

Три седмици след като софиянци бяха зарадвани, че се отменя увеличението на парното от 1 януари, днес стана ясно, че от 1 април ще има още едно понижение от 6%. То обаче може да остане само на книга, а абонатите въобще да не го усетят в сметките си, защото експертите на ДКЕВР изчисляват върху цената на парното от 1 януари, която беше с 19% по-висока от тази през декември. Отмяната на януарските цени, направена със заповед на икономическия министър Петър Димитров преди 2 седмици, не е взета предвид. Така огласеното 6%-но поевтиняване на топлото не стана ясно доколко е реално.

Това означава, че за следващото тримесечие на годината цените на парното в столицата дори ще бъдат по-високи от настоящите.

"Плюс 19 минус 6, да, не може да слеземе под цената която преди 1 януари и на която е постановил министърът да плаща битът...", заяви Константин Шушулов пред БНТ.

В превод лаконичното изявление на шефа на регулатора означава, че вместо по-ниски сметки за парно на практика те ще бъдат по-високи с 13% спрямо декември 2008 г.

Парното в столицата ще поевтинее заради намаляването на цената на газа от 1 април. С колко точно ще поевтинее природният газ – с 10 или 14 %, държавната комисия ще реши следващата седмица. Цената на парното ще зависи и от това с колко ще бъде намалена цената на електрическата енергия от когенерация. Предварителните сметки на регулатора сочат, че цената на електрическата енергия ще падне с около 16 процента.

Дали това ще бъдат окончателните цени на топлото ще определи енергийният министър Петър Димитров, който е принципал на "Топлофикация-София". Министърът може да реши и през второто тримесечие да продава на ниската цена, коментира Шушулов.

Между 20 000 лв. и 1 млн. лв. са санкциите в Закона за енергетиката за неспазване на решението на ДКЕВР за връщане на месечното отчитане от ЧЕЗ. Другата седмица ще бъде взето решение по въпроса. По думите на Шушулов няма как тримесечното отчитане да бъде премахнато в срока до 31 март, затова дружеството ще бъде глобено и ще му бъде даден нов тримесечен срок да върне месечното отчитане.

Преизчислението на сметките на софиянци за парно не може да не бъде факт
. Това каза по-рано днес пред журналисти министърът на енергетиката и икономиката Петър Димитров, цитиран от Агенция "Фокус". Има заповед и новите сметки трябва да се преизчислят, беше категоричен той.

Димитров припомни, че проверката на сметките за потребената топлинна енергия през януари се извършва в 20 сгради, но капацитетът за проверка е малък – по 3 топломера на ден. По думите му има разлики, които се виждат по сметките. На 13 000 имота сметките са се увеличили с над 150 % - факт, който трябва да се провери.

Министърът не изключи варианта това все пак да е реално потребление на топлинна енергия. "Върнал се някой от чужбина и през януари месец е потребявал. Затова – дайте да не гадаем", каза Димитров.

Министърът каза, че ако има промени в предложението на "Булгаргаз" за цена на природния газ от второто тримесечие, това ще бъде в зависимост от курса на долара. Газовата компания предлага намаление от 10.5 %. "Все още поради динамиката на курса на долара при утвърждаването на цената от ДКЕВР може да има разлики. В каква посока, предполагам и българските медии не могат да кажат", заяви той.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 10.09   1588 г. – В Англия се завръща третата морска експедиция обиколила света, начело с Томас Кавендиш. 1611 г. – Въстание в Янина. 1627 г. – Започва обсадата...