Барозу не се бил съгласявал за нови компенсации за АЕЦ "Козлодуй"

20.03.2009 | 15:31
по статията работи:
По-рано днес беше съобщено, че председателят на ЕК е дал одобрението си за по-големи компенсации от името на Комисията
Барозу не се бил съгласявал за нови компенсации за АЕЦ "Козлодуй"

На пресконференция в Брюксел говорителят на Европейската комисия (ЕК) Марк Грей отказа да потвърди оповестената по-рано днес от правителствената пресслужба информация, че премиерът Сергей Станишев е получил официална подкрепа за допълнителни компенсации за затварянето на АЕЦ "Козлодуй" от председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу, предаде Агенция "Фокус", позовавайки се на информация на БНР.

Тази сутрин правителствената информационна служба съобщи: "Късно снощи, по време на заседанието на Европейския съвет в Брюксел, председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Дурау Барозу официално подкрепи от името на комисията декларацията на българския премиер Сергей Станишев за допълнителни компенсации за предсрочното спиране на III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй".

Марк Грей коментира информацията така: "Не мога да потвърдя, че председателят на Европейската комисия е дал официална подкрепа. Доколкото разбирам, той е заявил, че ще направим оценка на предложението. Не мога обаче да навлизам в допълнителни детайли какви конкретни бележки са били направени по време на дискусиите на Европейския съвет снощи".

"Европейската комисия (ЕК) ще разгледа искането на българските власти за допълнителни компенсации за предсрочното затваряне на АЕЦ "Козлодуй" и ще се отнесе към него много сериозно", каза Марк Грей. Той поясни, че Еврокомисията ще разгледа предложението на Станишев, но напомни, че това е решение за страните членки, не за ЕК.

Според официалното съобщение на правителствената информационна служба, министър-председателят е подчертал, че подкрепата на ЕК е много важна за положителното решаване на проблема за България и е допълнил, че "продължаваме напред с последователност, ефективност и екипност".

До този момент компенсации за предсрочното затваряне на III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй" бяха предвидени само до 2009 г.

"Това е голям успех за България. Тази подкрепа рязко повишава шансовете за положително решаване на въпроса, защото става дума за няколкостотин милиона евро"
, е заявил категорично премиерът.

Министър-председателят е припомнил, че нашата страна работи по този въпрос още от 16 декември 2005 г., когато България все още не беше член на Европейския съюз. При разглеждането на бюджета за периода 2007-2013 г., премиерът декларира, че получаването на компенсации само до 2009 г. не отговаря на европейските принципи за солидарност и равно третиране, и че ще настоява при прилагането на бюджета, тази ситуация да се промени. "Тази година бяха представени писма на ЕК от българска страна и вече имаме тяхната подкрепа", каза премиерът

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 27.06   678 г. – Свети Агатон (по произход грък) е избран за римски папа на 100-годишна възраст. 1328 г. – Херцогиня на Бавария Елизабета Сицилианска се омъжва за...