Китайци правят завод за джипове за 80 млн. евро в Ловешко

11.05.2009 | 15:27
по статията работи:
Станишев: "По време на криза всяко открито предприятие е важно"
Китайци правят завод за джипове за 80 млн. евро в Ловешко

Снимка: Gwm.cn

Стартира изграждането на нов завод за автомобили в ловешкото село Баховица. Една от най-големите частни китайски компания Great Wall съвместно с „Литекс моторс" ще построи производствена база за български джипове. Инвестицията е за 80 млн. евро, а за реализирането на проекта ще бъдат създадени около 1300 работни места, съобщи правителствената информационна служба. Очаква се първата серия автомобили SUV да започне в края на 2010 г., а броят на работните места да достигне близо 3000 души. Идеята е основните кадри в завода да бъдат подготвяни по програми на Механотехникума в Ловеч и на Техническия университет в София с цел осигуряване на квалифицирани български специалисти в областта на автомобилното машиностроене. Сред официалните гости бяха премиерът Сергей Станишев и кметът на Ловеч Минчо Казанджиев.

avto_zavod_999

"Първа копка" на завода за джипове в ловешкото село Баховица. Снимка: Правителствена информационна служба

Пред присъстващите Сергей Станишев заяви, че този проект е ярък пример за инвестиционната политика на правителството. Премиерът посочи още, че във време на икономическа криза всяко открито предприятие и всяка нова работна ръка е важна, предаде агенция "Фокус". През февруари Българската агенция за инвестиции подписа сертификат за инвеститор клас А за българо-китайската инвестиция в автомобилното производство, припомни още Станишев. Според него началото на проекта ще направи не само Ловешки регион, но и България по-конкурентноспособна в този важен сектор, какъвто е автомобилостроенето. Чрез производството в България ще се даде възможност автомобилите да се продават без ограничителни мита в целия Европейски регион, убеден е министър-председателят.

Преди да бъде направена първата копка на завода премиерът разгледа заедно с бизнесмена Гриша Ганчев и кмета на Ловеч част от автомобилите, които ще бъдат произвеждани.

Great Wall Ltd е първата частна автомобилна компания, която е регистрирана на Хонгконгската фондова борса. Нейните продукти са пътнически автомобили, SUV-та, миниванове (MPV) и пикапи. Компанията притежава над 20 дъщерни предприятия с над 18 000 служители.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 26.04   1336 г. – Франческо Петрарка изкачва връх Ванту – символичен рожден ден на алпинизма. 1802 г. – Наполеон Бонапарт подписва обща амнистия, която позволява...