Предлагат общините да могат да бъдат обявявани във фалит

15.07.2009 | 17:50
по статията работи: Петър Чернев
Децентрализацията на общините трябва да стартира, настояват експерти. Те предлагат общините да могат да задържат процент от местните данъци и такси
Предлагат общините да могат да бъдат обявявани във фалит

Децентрализацията на общините трябва да стартира. Липсата на административен капацитет не трябва да бъде пречка за този процес. В закона трябва да бъде създадено положение, според което общините могат да бъдат обявени в несъстоятелност. Това са част от изводите от днешната дискусия на тема: "Местни условия за правене на бизнес", която се проведе с участието на икономически експерти от Института за пазарна икономика, Институт "Отворено общество" и Industry Watch.

В закона трябва да бъде създадено положение общините да могат да бъдат обявявани във фалит. Тази процедура трябва да е бърза и от нея трябва да става ясно дали след като съответната община бъде обявена в несъстоятелност, в нея ще влезе синдик или ще бъде избиран нов кмет. Това заяви старши икономистът от Институт „Отворено общество" Георги Ангелов.

По думите му тази възможност ще даде на кметовете възможност да предприемат повече рискове, но същевременно те ще са наясно с тях.

Дебатът за София се води в грешна посока. Това е така, защото повечето политици от столицата искат за града им да бъде приет отделен закон и са готови да оставят хората от останалата част на страната "да се оправят сами", обясни още Ангелов. Според него нуждата от промяна е повсеместна и касае всички общини, а не само София, Варна или Велико Търново.

Местната власт в България в момента не е независима. Нейните решения са пряко свързани със съответния министър и политическата партия, от която той е издигнат. Това положение трябва да се промени и общините трябва да получат възможност да финансират проектите си сами, обясни още старши икономистът от Институт "Отворено общество". Той даде пример с Великобритания, където общината има право да изиска промяна в предназначението на финансите, които предстои да й бъдат отпуснати от държавата.

Ангелов изрази подкрепата си и за децентрализацията на общините. Според него, за да стане тя факт, по-важно е наличието на подходящи стимули - като например възможността общините сами да събират някои данъци и такси. От друга страна административният капацитет винаги може да бъде набавен или привлечен от друга община.

"Хората трябва сами да могат да избират кой да предлага публични услуги от тяхно име и за тяхна сметка и кой да събира техните данъци и такси". Това заяви от своя страна управляващият съдружник в Industry Watch Лъчезар Богданов.

По думите му в такава среда ще се създаде "горна граница в тиранията", т.е хората ще имат възможност да избягат от дадена общност, ако тя харчи прекалено много, и да започнат да плащат своите данъци и такси на друго място.

Богданов заяви, че е бил пропуснат моментът за провеждането на дебат за това дали подоходните и корпоративните данъци да бъдат събирани от общините. "Дори този дебат да се е провел, той е бил на толкова ниско равнище, че просто не заслужава внимание", обясни Богданов.

Мнението му беше подкрепено и от Георги Ангелов, според когото ако определен процент от данъците и таксите влизат в общините, това ще сложи край на желанието на повечето кметове да изгонят хората от големите градове. По думите му тези средства впоследствие ще могат да бъдат използвани за строеж на инфраструктура и решаване на други текущи проблеми.

Лъчезар Богданов коментира и въпроса с децентрализацията на общините. Според него този процес не може да спира само и единствено заради липсата на административен капацитет в повечето общини. Икономическият експерт обясни, че ако всичко ново до момента беше спирано заради липса на капацитет, то тогава нищо нямаше да "види бял свят".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 23.04   181 г. пр.н.е. – В Рим е открит храмът на Венера, превърнал се в място за поклонение на куртизанките. 1348 г. – Крал Едуард III учредява Орден на жартиерата в...