Реформите в България са твърде бавни, отчита ЕК

22.07.2009 | 14:43
по статията работи:
Комисията запазва механизма за сътрудничество и наблюдение на България и Румъния поне до догодина
Реформите в България са твърде бавни, отчита ЕК

Говорителят на Европейската комисия Йоханес Лайтенбергер представи в Брюксел годишните доклади за България и Румъния за напредъка в съдебната система и борбата с корупцията.

Както се очакваше, докладът за България не предлага налагането на предпазна клауза, критикува липсата на воля за борба с организираната престъпност и хвали работата на Комисията "Кушлев", Инспектората на Висшия съдебен съвет и борбата с кражбата на европари.

Българските власти вече не отричат широкоразпространеното съществуване на организираната престъпност, пише още в доклада. Там се посочва, че има напредък в разследването на измами с европейски пари, но няма ефикасна структура за борба с организираната престъпност, където съвместни екипи на прокуратурата, следствието, полицията и ДАНС действат ad hoc.

В документа се признава, че са вкарани в затвора членове на организирани престъпни групи, което може да бъде възприето от обществеността като сигнал, че известните престъпници вече не са извън закона.

Докладът съдържа 21 конкретни препоръки към България. Сред тях е създаването на специални структури с гарантирана независимост, които да съдят високопоставени корумпирани; подсигуряване на ефективно прилагане на Закона за конфликт на интереси, подобряване ефективността на системата за конфискуване на имущество, придобито по престъпен начин, информира Dariknews.bg.

Скоростта и темпото на промени е твърде бавно, отчита Европейската комисия в Доклада си за напредъка на България в областта на правосъдието и вътрешения ред. Все още са налице критични точки, в които не е гарантирана устойчивостта на мерките.

Напредъкът в Румъния също е видим, което не означава, че нямаме допълнителни препоръки, за подобряване на ситуацията каза Лайтенбергер, който представи Докладите на ЕК. 16 са препоръките към Румъния.

Комисията ще продължи да подкрепя усилията на двете правителства за диалог, информира Агенция "Фокус".

Еврокомисията смята, че двете правителства ще продължат развитието на базата на постигнатия напредък и ще демонстрират необходимата политическа воля за изпълнение на онова, което може да бъде направено в двете държави.

Стартовата точка е, че има резултат, има и неща, които трябва да се правят. Част от пътя е извървяна успешно в по-голяма степен - благодарение на механизма за сътрудничество и наблюдение, беше отчетено още по време на днешната пресконференция.

Експертите предлагат механизмът да бъде запазен и да се продължи наблюдението на двете страни. Заключението е, че системата дава резултат, стана ясно още от представянето на докладите.

Европейската комисия ще запази механизма за сътрудничество и наблюдение през следващия годишен цикъл - до лятото на следващата година.

Очакванията за България с нейното ново правителство са тя да отчете констатациите и препоръките в доклада.

Докладите са обективни, те отчитат ситуацията такава, каквато е, обясни Лайтенбергер на въпрос дали констатациите в доклада са повлияни от новото правителство в България. Той добави, че комисията очаква от новото правителство на България да действа бързо за постигане на напредък в борбата с корупцията и организираната престъпност, информира БНТ.

Разширяването на Европа беше успех. Напредъкът от разширяването в един момент показа, че ЕС с новите страни-членки става по-силен и от полза както и за старите, така и за новите страни-членки.

Поуките, които трябва да извлечем - трябва да виждаме специфичната ситуация във всяка отделна страна и да отговорим на тази ситуация. Не може ситуация в една държава да се прилага спрямо друга държава, завърши говорителят на Европейската комисия.

Как политиците коментираха доклада на ЕК четете тук.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 07.05   558 г. – куполът на катедралата Света София в Константинопол се срутва. Тогавашният император Юстиниан I нарежда реконстукция. 1099 г. – Кръстоносците достигат...