До момента по проекта "Белене" се е работело "на парче"

03.08.2009 | 14:18
по статията работи: Петър Чернев
Според новия министър на икономиката, енергетиката и туризма проектът ще струва на данъкоплатците около 10 млрд. евро
До момента по проекта "Белене" се е работело "на парче"

Проектът „АЕЦ „Белене" ще струва на данъкоплатците около 10 млрд. евро. До момента по него се е работело „на парче", без ясна идея за постигане на икономическа рентабилност и без ясна идея за структурата на финансиране. Това заяви днес министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Той добави, че до момента строителството е протичало напълно непрозрачно, без никакъв опит за контакт с данъкоплатеца, „от когото ще се изиска да подпише сметката за проекта".

Новият икономически министър е поискал от Българския енергиен холдинг (БЕХ) анализ на вече сключените проекти и на финансово-икономическия модел на проекта, който не е бил виждан дори от предишното управление на страната. Предстои Трайков, заедно с министъра на финансите Симеон Дянков, да се запознаят с тази документация. След като това стане факт ще бъде взето решение дали на страната е необходима нова генерираща мощност, колко трябва да струва енергията от тази мощност и дали проектът е рентабилен, стана ясно още днес.

До момента по проекта „Белене" са похарчени 800 млн. евро. Тази сума би била достатъчна за повишване на енергийната ефективност на жилищните сгради в София, обясни още министър Трайков.

Той добави, че за момента е много трудно да се изчисли какви неустойки ще трябва да плаща България, ако реши да спре проекта. Това е така, тъй като в договорите са използвани разтегливи фрази като „В размер на доказаните вреди и пропуснати ползи". Друга причина за неяснотите е фактът, че някои от договорите са сключвани между контрагенти на Националната електрическа компания и техни контрагенти.

През тази седмица предстои среща между българска делегация, в чийто състав ще влизат икономическият министър Трайчо Трайков и премиера Бойко Борисов, и делегация на немския концерн RWE, който държи 49% от българския дял в проекта. По време на срещата ще бъде обсъдена гледната точка за бъдещето на процеса и от немска страна.

Новият министър на икономиката, енергетиката и туризма ще се постарае да публикува всички договори, свързани с изграждането на централата. Преди да се стигне до там обаче, предстои да бъде изготвен правен анализ, стана ясно още днес.

Още новини от днешната пресконфереция:

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 26.04   1336 г. – Франческо Петрарка изкачва връх Ванту – символичен рожден ден на алпинизма. 1802 г. – Наполеон Бонапарт подписва обща амнистия, която позволява...