Прекратяват сделката за закупуването на двата правителствени самолета

05.08.2009 | 15:32
по статията работи: Апостол Апостолов
Фирма е предлагала по-ниска цена в конкурса, показа проверка
Прекратяват сделката за закупуването на двата правителствени самолета

Министерството на транспорта информационните технологии и съобщенията е направило анализ на сделката с закупените правителствени самолети. Припоняме ми, че в края на мандата на предишното правителство, през месец юни, министерството закупи 2 самолета Airbus A319, с които да се движат първите мъже на страната. Машините получи Авиоотряд 28 - операторът, който вози президента, вицепрезидента, премиера и председателя на Народното събрание при командировките им в чужбина.

„В условия на икономическа криза да се закупуват самолети за 109 млн. долара, сами може да прецените икономическата целесъобразност на инвестицията. Машините извършват средно около 25-27 полета годишно", заяви днес министърът на транспорта Александър Цветков.

Цената на всеки от самолетите, които са втора употреба, е 44.2 млн. долара. Те трябва да бъдат изплатени на лизинг за 5 години с 60 вноски. След като бъде погасена последната вноска Министерството на транспорта ще стане собственик на машините.

Министерство на транспорта е провело процедура по Закона за обществените поръчка, показва анализът на новата администрация, представен днес след заседанието на МС.  В хода на процедурата са допуснати нарушения. Постъпило е официално предложение до премиера Сергей Станишев, бившия транспортен министър Петър Мутафчиев, както и до финансовия министър Пламен Орешарски, за закупуване на нови самолети от същия тип на по-ниска цена - 42 млн. долара за самолет, заяви министър Цветков.

В договора фигурира клауза, с която министерството трябва в 5-дневен срок да погсява вноската, иначе договорът ще бъде разтрогнат. Следващата вноска трябва да бъде внесена в петък (07.08). Сумата е 2.8 млн. лева. До момента по контракта са платени над 14 млн. лева. Допълнително са платени над 800 000 лева обучението на пилотите.

Министерството не разполага с пари за плащане на следващите лизингови вноски. Взето е решение за прекратяване на договора по закупуването на самолетите, заяви министърът.

Закупените самолети не могат да осъществяват междуконтинентален полет, без спиране за зареждане, както и нямат необходимото оборудване. Бюджет за следващите лизингови вноски не е осигурен, отчита още Цветков.

Материалите от проверката ще бъдат изпратени в прокуратурата. До един месец ще стане ясно и бъдещето на Авиоотряд 28. Нови самолети за правителството също няма да се закупуват, заради липсата на средства, категоричен беше Цветков.

Коментара на вече бившия министър на транспорта относно плановете за прекратяване на сделката за двата правителствени самолета, можете да прочетете тук.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...