Бюджетът вече е на дефицит

12.08.2009 | 11:10
по статията работи:
Утре Симеон Дянков и Пламен Орешарски ще обсъждат изпълнението на бюджета
Бюджетът вече е на дефицит

Още в средата на месец юли бюджетът е на дефицит. Това сочат данните за изпълнението на консолидираната фискална програма (КФП), съобщи Министерството на финансите (МФ).

По оперативни данни бюджетното салдо по КФП към 17 юли 2009 г. е отрицателно и е в размер на 202,1 млн. лева. Към края на месец юли дефицитът вече е достигнал 372,4 млн. лв., потвърждавайки очакванията за увеличените разходи в периода до изборите, както и значителните по размери поети ангажименти, които допълнително ще затруднят изпълнението на бюджета до края на годината.

Общият размер на приходите и помощите по консолидираната фискална програма за седемте месеца на 2009 г. е в размер на 14 819,2 млн. лв., което е 83,4% от разчета за периода. Изпълнението на приходите, спрямо консолидираните разчети към Закона за държавния бюджет на Република България за 2009 г., е 45,5%. Постъпленията представляват 90,1% от тези за същия период на миналата година.

Разходите по консолидирания бюджет за изминалите седем месеца на годината са в размер на 15 191,5 млн. лв., което е 50% от годишния разчет. Увеличението спрямо същия период на миналата година е с 24,3%, като този темп не съответства на значителното изоставане в бюджетните приходи. Това се потвърждава и при съпоставката на извършените като относителен дял от БВП разходи, които за седемте месеца на 2009 г. представляват 23,8% при 18,3% (2008 г.) и 19,1% (2007 г.). В относителен дял за първите седем месеца на 2009 г. направените разходи са с 30% повече, спрямо същия период на 2008 г.

Преди да предаде поста си, бившият финансов министър Пламен Орешарски направи отчет за състоянието на държавния бюджет, в който беше посочено, че излишъкът към 30 юни 2009 г. е 173 млн. лв.

Заради разминаването на данните, днес той и експремиерът Сергей Станишев бяха поканени на среща от министър-председателя Бойко Борисов и финансовия министър Симеон Дянков, на която да бъде дискутирано състоянието на бюджета. Срещата ще се проведе утре, 13 август, от 14:00 часа. Пламен Орешарски е потвърдил присъствието си, но все още не е ясно дали Сергей Станишев ще присъства на срещата.

Подробности по темата четете тук.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 09.05   1502 г. – Христофор Колумб потегля от Испания за своето четвърто и последно пътешествие до Новия свят. 1881 г. – след държавен преврат е съставено Петото...