Дебат за бюджета

13.08.2009 | 14:32
по статията работи:
Дянков: Надявам се в края на годината да стигнем до балансиран бюджет. Орешарски: Станишев е сбъркал юли с юни, твърдейки че има излишък
Дебат за бюджета

В 14:00 часа, както беше предварително уговорено, в Министерството на финансите (МФ) започна срещата между настоящия и бившия министър на финансите - Симеон Дянков и Пламен Орешарски. Малко по-късно в сградата на МФ пристигна и премиерът Бойко Борисов.

Темата на дебата е финансовото наследство, оставено от предишните управляващи на настоящите. Срещата се провежда по инициатива на премиера Бойко Борисов, който вчера отправи покана към Сергей Станишев и Пламен Орешарски, за да се изясни излишък или дефицит има в бюджета и колко добро или лошо е финансовото наследство, оставено от правителството на тройната коалиция.

"Бюджетът показва голямо влошаване за юли и само за този месец има дефицит над 550 млн. лева. Бюджетният дефицит на кумулативна основа е нараснал на над 200 млн. лева". Това каза министърът на финансите Симеон Дянков, цитиран от Агенция "Фокус".

Дянков отново посочи, че причина за срещата е говоренето от предишните управляващи за добро наследство.

"Ако искате отговор на въпроса вярно ли е, че правителството е завършило на излишък – не е вярно, влязохме на 27 юли и заварихме бюджетен дефицит", каза Дянков.

Постановлението за допълнително съкращаване на разходите за втората половина на годината досега беше най-големият успех. Работим и за допълнителни приходи, допълни министърът.

"Това ми е завещано. Имам този дефицит. Благодарение на мерките, които ще предприемем - намаляване на разходите с 15% и увеличаване на приходите, смятам, че ще стигнем до балансиран бюджет", коментира Дянков.

Яна Пальова – държавен съкровищник - представи оперативни данни за изпълнението на бюджета, които вече бяха оповестени от финансовото ведомство. Към 17-то число бюджетното салдо по консолидирания бюджет е отрицателно и е в размер на 202.1 млн. лева, а към 31 юли дефицитът достига 372.4. млн. лева, което се дължи на влошените тенденции в приходите и темп на разходите, несъответстващи на значителното изоставане в приходите. Фискалният резерв към 31 юли по предварителни оценки е в размер на 7.7 млрд. лева, като през юли е намалял с около 0.5 млрд. лева.

В отговор на това бившият министър на финансите Пламен Орешарски заяви: "Без да адвокатствам, тук има грешка с юли, тъй като официален отчет беше направен за юни". Той обясни, че Сергей Станишев е имал предвид юни, а не юли, когато е казал, че оставя в наследство бюджетен излишък. С тези думи бившият финансов министър Пламен Орешарски се опита да оправдае премиера си. "Под каквато и да е форма бившето правителство не може да направи отчет за юли, защото той би бил само прогноза", подчерта Орешарски.

Орешарски заяви, че на дадената от него последна пресконференция като финансов министър той е отчел излишък от 173 млн. лева, но за юни. Последните резултати са 178 млн. лева, но тази разлика е незначителна, каза той.

Орешарски припомни, че ежемесечно и МВФ сменя оценките за състоянието на икономиката и те за съжаление са все по-лоши.

"34% от планираните разходи бяха похарчени към полугодието, другото остава", заяви Орешарски.

"Юли винаги е слаб месец, но това не е оправдание, тъй като е бил слаб и миналата и по-миналата година", допълни той. По думите му бюджетът е направен така, че правителството може да въвежда рестрикции, актуализацията е въпрос на политика и новото правителство ще реши дали да въвежда икономии чрез правителството или чрез парламента.

Орешарски заяви, че е литературен въпрос дали наследството е добро или лошо.

"Моля когато следващият път г-н Станишев обяснява, да знае, че към края на месец юли бюджетът не е на излишък, а на дефицит". Това заяви премиерът Бойко Борисов.

"Не Пламен Орешарски трябваше да отговаря на тези цифри", заяви той. По думите на премиера с днешното си поведение Орешарски е показал, че може да носи отговорност и му благодари, че е приел поканата.

Премиерът допълни, че между двамата финансови министри в предишни дни са водени много коректни разговори, но е било необходимо тази среща да бъде поискана заради спекулациите в общественото пространство.

По думите му ако БСП беше спечелила изборите, днес Орешарски щеше да се опитва да обяснява откъде са дошли тези цифри.

"Приемам на тема финанси да не се води политика, а всички заедно да се опитваме да излезем от тази криза", каза в заключение министър-председателят.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 25.04   1154 г. – Мюсюлмански войски, предвождани от Нур ад Дин превземат Дамаск. 1699 г. – Състои се сватбата на немския граф Лудвиг Крафт фон Насау-Саарбрюкен и...