Фонд ще финансира трансплантациите на българи в чужбина

19.08.2009 | 15:02
по статията работи:
Той ще започне работа до няколко месеца с първоначален капитал от 3-5 млн. лв.
Фонд ще финансира трансплантациите на българи в чужбина

Правителството създаде Център "Фонд за трансплантация" в изпълнение на заявената политика за подобряване възможностите за трансплантация на български граждани, съобщиха от правителствената информационна служба.

Задача на фонда е да подпомага извършването на трансплантации на органи и стволови клетки на българи в чужбина в случаите, в които това не може да бъде направено в България.

Средствата за него ще се осигуряват от държавния бюджет, дарения и помощи.

Премиерът Бойко Борисов подчерта, че колкото са важни средствата, толкова е важна и личната воля да се даряват органи. Той съобщи, че докато в чужбина 10% от хората в мозъчна смърт стават донори, в България те са едва 1%.

Той призова хората да даряват органи, защото по този начин ще бъдат спасени стотици нуждаещи се от трансплантация:

„Този хуманен жест трябва да се възприеме като кръводаряването: дарявайки орган, спасяваме човешки живот и част от нас продължава да живее”, заяви премиерът.

Към Центъра ще бъде създаден обществен съвет от 7 членове - изтъкнати медицински специалисти в областта на трансплантацията, както и представители на юридически лица, работещи за защита правата на пациентите. Съставът му ще се определя от Министерския съвет по предложение на министъра на здравеопазването.

Съветът ще разглежда всички заявления на български граждани за организационно и финансово подпомагане за трансплантация.

За нуждите на трансплантационния процес се предвижда да бъдат използвани силите и техниката на министерствата на здравеопазването, на отбраната и на вътрешните работи.

Трансплантацията е единствената алтернатива за лечение при тежки заболявания на бъбреците, черния дроб, сърцето, панкреаса и тънките черва.

Осигуряването на годишно лечение на хемодиализа на един бъбречно болен е три пъти по-скъпо в сравнение с цената на трансплантацията, ако му се присади бъбрек в България.

Към настоящия момент от трансплантация на бъбрек се нуждаят 868 болни, от които 14 деца и 109 пациенти на възраст до 30 години; трансплантация на сърце очакват 40 болни, от които 1 дете и 4 пациенти на възраст до 30 години; а на черен дроб - 54 болни, от които 8 деца и 5 пациенти на възраст до 30 години.

Регистрите на Изпълнителната агенция по трансплантация показват, че от 2004 г. досега са извършени 142 трансплантации на бъбрек, 43 - на черен дроб и 13 - на сърце. По данни на единствената болница в България за трансплантация на стволови клетки от донори - Специализираната болница за активно лечение на деца с онкохематологични заболявания, през последните 7 години са извършени около 60 трансплантации на стволови клетки от донор.

"Броят на извършените трансплантации у нас е многократно по-нисък от този в Европа", отбеляза здравният министър.

Като причини се определят недостигът на органи и липсата на информация в обществото за необходимостта от донорство. Освен това липсва добре оборудвана материална база за вземане, съхраняване и присаждане на стволови клетки.

95-96 млн. лева ще са необходими за Фонда за трансплантации към Министерство на здравеопазването, ако трябва да бъдат трансплантирани всички болни в момента.

Първоначално се предвижда дейността на фонда да стартира с между 3-5 млн. лева. По думите на здравния министър той може да започне работа до няколко месеца.

При всяка възможност фондът ще поема и трансплантации на български граждани в чужбина, каза министърът, но обясни, че нормативната база, която урежда тези взаимоотношения, е сложна и предимство имат гражданите на съответната страна.

Около 1500 лева на болница се плаща, за да се поддържа един болен, който е в мозъчна смърт, така че органите му да стават за трансплантации. Тази сума обаче не достига, призна здравният министър. По разчети на МЗ за това са необходими около 2 000 лева. Разходите се увеличават в зависимост от случая - напримиер, при необходимост от транспортиране на органите.

"Хуманен акт в условията на икономическа криза е да се обърнем и да признаем, че тези хора имат право на живот", каза Нанев.

Здравният министър е възложил да започне писмена кореспонденция със здравните министерства в Гърция и Румъния във връзка със създаване на регионална организация за обмен на органи от трупни донори. Необходимо е обаче да се използва индивидуален подход с всяка отделна страна. На първо време може да се започнат разговори за двустранни споразумения със съседните ни страни-членки на ЕС - Румъния и Гърция, обясни Нанев. Разговори са водени и с еврокомисар Меглена Кунева за инициирането на такава балканска организация.

Божидар Нанев предлага да се увеличат сумите, които се покриват от държавата във връзка с трансплантации на органи. Предложението е за присаждане на сърце да се покриват суми от 40 000 до 80 000 лева, на черен дроб - от 50 000 до 70 000. За бъбреци в момента става дума за 15 000 лева и сумата трябва да се завиши поне два пъти, но за момента няма разчети, каза здравният министър. Това обаче засега са само предложения.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 15.05   1514 г. – Фернандо Магелан официално е освободен от служба при португалския крал. 1525 г. – Приключва Селската война – народно въстание, избухнало в...