Намаляват заплатите в НКЖИ с 30%

31.08.2009 | 16:13
по статията работи: Апостол Апостолов
Синдикати и компанията обсъдиха антикризисни мерки. Готвят се срещи с ръководството на БДЖ и с транспортния министър
Намаляват заплатите в НКЖИ с 30%

Национална компания "Железопътна инфраструктура (НКЖИ) от 1 септември намалява заплатите на работниците си с 30% за следващите 3 месеца. Започва и процедура на съкращения. Това стана ясно днес след среща между ръководството на компанията и синдикати, които са обсъдили изпълнение на предвидените мерки в антикризисния план на НКЖИ.

Като мотиви за предприетите мерки от компанията са изтъкнали: намаляване на приходите с 20% спрямо второто полугодие на 2008 г.; забавяне на плащанията от страна на БДЖ; намаляване на планираните разходи по договора между държавата и компанията; неуспешните опити за продажба на недвижимо имущество; недостиг на пари за изплащане на заплати за периода от септември до декември в размер на 35 млн. лева.

2009_08310016_2048

Петър Бунев, председател на синдиката на железничарите към НКЖИ (вляво), и Антон Гинев, генерален директор на НКЖИ (вдясно). Снимка: Econ.bg

Персоналът ще получи след Нова година остатъка от дължимите заплати със съответната лихва в размер на 10 пункта плюс основния лихвен процент, заяви ген. директор на НКЖИ Антон Гинев. 50 млн. лева е дефицитът в компанията. Ако има необходимото финансиране, хората могат да получат парите си и до края на тази година, подчерта още той.

Предложените от НКЖИ условия не са приемливи, подчерта председателят на Синдиката на железничарите към КНСБ Петър Бунев. Предлага се закриване на линии. Припомняме ви, че още в средата на месеца от НКЖИ заявиха, че има опция за закриване на 12 второстепенни линии. Тази мярка ще доведе до съкращаването на 664 души.

Освен това се готвят съкращенията и на друг персонал в компанията. "Това ще окаже негативно влияние върху сигурността на движението на влаковете. Да се нядяваме, че политиците няма да приемат тази мярка", надяват се синдикатите.

Петър Бунев отчете още, че единствената по-приемлива мярка за синдикатите е редуцирането на персонала в администрацията на компанията. Предложението за намаляване на работното време е невъзможно за всички служители в НКЖИ, убеден е Бунев.

Синдикатите са предложили на ръководството на НКЖИ вариант да се намери заем за пълните заплати на служителите. Аргументът им е, че следващата година също може да няма пари за заплати. Към момента авансът за месец август не е изплатен. Хората е трябвало да получат до края на работния ден днес и заплатите си за месец юли, стана още ясно на пресконференцията.

В тази връзка Петър Бунев заяви:

„Заражда се социално напрежение от страна на служителите. Ситуацията ще ескалира с всеки изминал ден. През последните години всичко се беше нормализирало. Банките даваха кредити на работниците. В последно време събитията добиват неконтролируем вид.

От своя страна Антон Гинев заяви, че НКЖИ ще се обърне към всички банки в страната с уведомление за решението да се намалят заплатите и с молба да се редуцират погасителните планове на персонала, който е в договорни отношения с финансовите институции. НКЖИ ще гарантира за заплащането на дължимите суми към банките. Гинев уточни, че уведомлението ще бъде издадено в рамките на ден- два.

От синдикатите заявиха, че ще търсят среща и с транспортния министър Александър Цветков. Дискусията за ситуацията в сектора ще се проведе след 15 септември, заяви в отговор на въпрос на Econ.bg Бунев. На 2 септември предстои и среща на синдикатите с ръководството на БДЖ.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 11.04   1079 г. – Със заповед на полския крал е екзекутиран епископа на Краков Станислас, който по-късно е канонизиран и става покровител на Полша. 1241 г. –...