Съкращават 14% от състава на Министерството на финансите

08.09.2009 | 13:55
по статията работи: econ.bg
До края на седмицата ще бъдат обявени готвените реформи в Агенция „Митници” и в НАП, обещаха от министерството
Съкращават 14% от състава на Министерството на финансите
Прикачени документи

Към 1 януари 2010 година от сегашните 704 щатни бройки в Министерството на финансите (МФ) ще бъдат съкратени 14% (98 бройки). Това обясни зам.-министърът на финансите Ана Михайлова по време на пресконференция в Министерския съвет.

"Съкращенията ще започнат още през септември, така че към 1 октомври 2009 година ще има намаление на персонала с 10 на сто", поясни и министърът на финансите Симеон Дянков. По негови думи щатът е "раздут", което е нормално в условия на разцвет. По време на криза обаче е време за съкращения, а освен това административна реформа като цяло е необходима.

"На предишния министър пряко са рапортували 27 души. Сега броят им ще бъде намален до 13", уточни Дянков.

В старата структура на Министерството на финансите има 4-5 зам. министерски кресла, които ще бъдат редуцирани до 2, коментира още финансовия министър. Остава постът главен секретар, както и политическият кабинет. "Това не е неизпълнение на обещание от моя страна", уточни Дянков, визирайки изказванията си, че няма да има политически кабинет. Някои от длъжностите са записани в нормативната уредба и не могат да бъдат премахнати, но министърът няма да има съветници и допълнителни сътрудници, стана ясно още днес.

С новата структура на министерството се съкращава броят на дирекциите в МФ – от 21 те ще бъдат редуцирани на 19, като две от тях преминават към Секретариата за управление на еврофондовете. Създава се нова Дирекция "Планиране и анализи”, която ще изготвя стратегически документи.

Специално внимание беше обърнато на Агенцията за държавни вземания (АДВ). По решение на предишното правителство тя трябваше да стане част от Националната агенция по приходите (НАП) в края на годината. "Ще внеса предложение за законови промени и агенцията, предвиждащи засега тя да остане в състава на Министерството на финансите", обясни Дянков. Причината е, че в НАП ще се проведат много сериозни структурни реформи и фокусът трябва да бъде върху тях. "Не смятам, че най-важното нещо от 1 януари 2010 година ще бъде вливането на Агенцията за държавни вземания в структурата на НАП", категоричен беше министърът.

До края на седмицата ще бъдат представени промените в структурата на Агенция "Митници", както и в структурата на НАП, обеща вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Новата структура на финансовото министерство ще откриете в прикачения файл.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 02.10   1187 г. – Сирийският султан Саладин превзема Йерусалим след 88-годишно управление от кръстоносците. 1835 г. – С Битката при Гонзалес започва Тексаската...