НАП се свива до 5 регионални дирекции

14.09.2009 | 14:20
по статията работи: Апостол Апостолов
Обявиха структурни промени в агенцията. Съкращават 638 души ръководен персонал
НАП се свива до 5 регионални дирекции
Прикачени документи

От 1 януари 2010 година Националната агенция за приходите (НАП) ще закрие съществуващите си 29 териториални дирекции (ТД). Остават 5 регионални дирекции във Велико Търново, Варна, Бургас, Пловдив и София, които ще обслужват цялата страна.

Създава се също национална дирекция „Големи данъкоплатци и осигурители". Това съобщи днес министърът на финансите Симеон Дянков на пресконференция, на която присъства и изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов.

Във всяка от петте регионални дирекции се създава дирекция „Средни данъкоплатци и осигурители", в която ще се извършват дейностите по обслужване, контрол и принудително събиране на вземанията от най-големите фирми от всички области в територията на съответната Териториална дирекция.

Създават се и офиси за обслужване и изнесени работни места, разположени в областните градове - на мястото на сега действащите ТД на НАП.

Промените в НАП са насочени и към редуциране на персонала. 638 души (8%) предимно ръководен персонал ще бъдат освободени до края на годината, заяви още финансовият министър. Тези, които останат, ще получат по 1000 лева като 13 заплата, обеща Дянков.

Финансовият министър изтъкна, че в резултат на промените в НАП по-бързо ще бъде възстановявано ДДС на фирмите; ще се запази възможността за подаване на документи и обслужване във всички досега съществуващи офиси на НАП; ще бъдат прилагани единните стандарти при контролната дейност, обслужването на клиентите и събирането на задълженията.

"В момента 29 дирекции прилагат 29 различни стандарта на обслужване", подчерта министърът.

"По време на криза е необходима реформа и оптимизация на държавните структури. Институциите на една държава са такива, каквито хората си заслужават. В началото на юли българите показаха, че им е писнало от некомпетентност и корупция, друг тип държава, други институции. С подобни проекти, за оптимизация, като този в НАП, се опитваме да няма корупция и скрити сделки и изтичане на ДДС", коментира още Дянков.

Според финансовия министър проектите за преструктурирането на данъчната агенция, както и свързването на НАП с Агенция "Митници" не са нещо ново.

"Кабинетът на Бойко Борисов се опира на разработки, правени преди 8 години. Предишният кабинет не е имал политическата воля да реализира тези проекти", категоричен е Дянков.

Министър Дянков още уточни, че се предвижда да бъдат обявени нови отворени конкурси за директорите на новите Регионалните дирекции.

Причината за тях: „Искам новите директори да са преминали през отворени конкурси, а да не са поставени по политическа линия".

Красимир Стефанов разкри, че сегашните директори са поканени доброволно да освободят постовете си. Ще бъдат назначени временно изпълняващи длъжността ръководители до провеждането на конкурсите. Изборът трябва да се проведе до края на ноември. Конкурсите ще се следят от външни наблюдатели, не само от служители в Агенцията. Новите директори ще бъдат назначени през декември, за да може от януари новата структура на НАП да заработи активно.

Министърът се ангажира, че занапред лично ще следи за постигнатите професионални резултати на всеки един от новоназначените директори.

На срещата стана още ясно, че ръководството на Националната агенция за приходите започва от утре срещи с териториалните дирекции в страната. На тях ще бъдат разяснени предприетите реформи. Предвижда се на ден да бъдат провеждани информационни кампании в 2 регионални структури на НАП, уточни изп. директор Красимир Стефанов. "На всяка дирекция с детайлен анализ и презентации ще обясним промените в НАП", каза още той.

Цялата информация за структурните реформи в Агенцията ще бъде качена на страницата на НАП: https://nap.bg/.

Подробно описание за структурните реформи в НАП може да видите в прикрепения документ след статията.

*Информацията е актуализирана в 16:00 часа

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 10.04   428 г. – Несторий става патриарх на Константинопол. Три години по-късно е свален от поста заради обвинения в ерес. 837 г. – Халеевата комета прави най-близкия...