Правителството представи 82 краткосрочни антикризисни мерки

16.09.2009 | 15:38
по статията работи: Апостол Апостолов
Създават Областни съвети за тристранно сътрудничество и 2 консултативни съвета към социалния министър
Правителството представи 82 краткосрочни антикризисни мерки

Антикризисни мерки до май 2010 г.

Правителството е разработило краткосрочна програма с 82 антикризисни мерки за възстановяване на икономика ни, която трябва да бъде изпълнена до началото на май 2010 г. В програмата са включени и 32-те мерки, обсъдени и приети вчера на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) от представителите на правителството, синдикатите и работодателите. Тази сутрин е подписан протокол от трите страни, съобщи днес на пресконференция в Министерския съвет министърът на финансите Симеон Дянков. Разработените мерки в 9-месечната програма са разделени в 8 части. "По някои от мерките се работи от първия ден на този кабинет", изтъкна финансовият министър.

Една от мерките е за устойчивост на макроикономическата система. В нея е регламентирано, че трябва да се поддържа балансиран бюджет за 2009 година.

Друга част е за активизиране дейността по присъединяване на България към валутния механизъм ERM II.

В програмата е залегнала още мярка, която цели да бъде постигната устойчивост на финансовата ни система. Като пример Симеон Дянков посочи, че в тази насока правителството работи за намаляване на неефективните разходи в структурите на държавния бюджет с 15%.

Останалите части в програмата са свързани с: подобряване на бизнес средата; активизиране на аграрното производство; изграждане на по-добра инфраструктура; стимулиране на заетостта и социалното подпомагане; ефективно управление на средствата от еврофондовете.

Антикризисната програма на кабинета вече е внесена за дебати в Народното събрание, като тя все още е отворена за нови предложения. Различните парламентарни групи имат възможност да дадат своите мнения през тази седмица. Като постановление програмата ще бъде официално приета от Министерския съвет през следващата седмица, уточни още финансовият министър.

Симеон Дянков коментира, че най-важната мярка за него в програмата е свързана с балансирания бюджет за тази година.

"Успехите по тази мярка ще бъдат добър сигнал за чуждите инвеститори и анализатори, които ни следят ежеседмично. За тях е интересно да видят дали правителството разработва мерки, свързани с приходната и разходната част на бюджета", убеден е Дянков

Създават Областни съвети за тристранно сътрудничество

Социалният министър Тотю Младенов, който също присъства на днешната пресконференция, коментира, че в продължение на месец антикризисна работна група към НСТС е работила по мерките. Представителите на държавата са одобрили 2/3 от мерките, предложени за обсъждане от синдикатите и работодателите. На заседанието на НСТС вчера е било взето решение работата на антикризисната комисия по мерките, за които не е постигнат консенсус, да продължи.

Решено е било още да бъдат създадени Областни съвети за тристранно сътрудничество.

Социалния министър изтъкна, че най-важният проблем в момента е ограничаването на нивото на безработицата. По Оперативната програма "Човешки ресурси" стартират 22 нови мерки. За обучение на хора, съкратени заради преструктуриране или закриване на фирми, са предвидени 150 млн. лв. Очаква се да бъдат обучени 40 000 лица. Отново за обучение, но на лица, преминали на непълно работно време, са заделени 72 млн. лева.

Тотю Младенов още съобщи, че от другата седмица се свикват 2 консултативни съвета към министъра.

Единият съвет е свързан с пенсионната реформа. Целта: да се видят постигнатите резултати до момента в областта на пенсионната реформа, както и да се начертае дългосрочна визия за развитие на пенсионния модел.

Другият съвет е свързан с квалификацията на работната ръка. "В момента държавата няма политика по отношение на квалификацията на работна ръка", коментира Младенов.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 22.04   238 г. – Годината на шестимата императори: Римският сенат обявява за незаконен императора Максимин Трак, заради неговите кръвожадни методи при управлението на Рим и...