МВФ: България ще завърши 2009 г. с 0.5% бюджетен дефицит

21.09.2009 | 15:41
по статията работи:
Страната ни не е водила преговори за искане на заем от финансовата институция
МВФ: България ще завърши 2009 г. с 0.5% бюджетен дефицит

Бюджетен дефицит от половин процент в края на годината очакват от Международния валутен фонд (МВФ). Това съобщи ръководителят на мисията на Фонда у нас Бас Бакер. Според него не е изключено в края на годината страната ни да постигне балансиран бюджет, но постигането му ще бъде сериозно предизвикателство.

През 2010 година България ще отчете бюджетен дефицит от два процента от брутния вътрешен продукт (БВП), прогнозираха от Международния валутен фонд. Според Бас Бакер през първите седем месеца на годината фискалната политика на страната ни не се е приспособила към новите икономически условия. „В резултат 6.3-процентния излишък от първите седем месеца се превърна в малък дефицит. Без мерки фискалният дефицит в края на годината можеше да достигне до 3,5 % от БВП", категоричен беше Бакер.

Той приветства структурните реформи в митниците и приходната агенция, но препоръча допълнително свиване на харчовете. Според него ако се стигне до дупка в бюджета в края на годината, трябва да се намерят конкретните причини за това.

„Една от лошите причини може да бъде, че защото харчовете са много по-големи от очакваното. Друга причина може да бъде, че икономиката не се развива толкова бързо, колкото са очакванията за това", коментира Бакер, цитиран от Dariknews.bg.

От фонда прогнозираха спад на брутния вътрешен продукт (БВП) с 6,5 % за тази година и с 2,5 % в края на 2010 година. Очакванията за инфлация са за 1,5 на сто в края на 2009-та и 1,6 на сто - догодина.

Бакер препоръча плановете за намаляване на осигуровките пенсия да се осмислят в рамките на цялостна пенсионна реформа.

"Не сме преговаряли за заем с България", заяви още  Бас Бекер, предаде БГНЕС.
Според него световната икономическа криза е намалила наполовина ръста на кредитите, като износа на България е бил засегнат от рецесията в страните, които са й търговски партньори.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 24.04   1479 г. пр.н.е. – Тутмос III става фараон на Египет. 1184 г. пр.н.е. – Гърците влизат в Троя с помощта на Троянски кон (по предания). 1771 г. –...